Márk

Elhunyt Szőke Tibor

2009.02.06. 00:00

Programkereső

A MÁV Szimfonikus Zenekar alapító karmesterét 2009 januárjában, Bécsben érte a halál. A magyar zenei előadóművészet egyik kiemelkedő alakja 96 évet élt.
35322b93-eceb-4a86-85d0-23837b36bc32

Szőke Tibor 1912-ben született Budapesten. A fiatal tehetséges karnagyot Ferencsik János hívta az Operaházba az 1930-as években, ahol az elkövetkező éveket korrepetitorként, majd karmesterként töltötte. 1944-ben, egy Vigadóbeli koncertje után a művészöltözőben egy sorsdöntő beszélgetésre került sor, ahol Varga László, a MÁV elnöke a következőket mondta: "Ha majd véget ér ez a borzalom, és béke lesz, a vasútnak nem csak embereket és árut kell szállítani, hanem segíteni kell a lelki sebek begyógyulását. Erre a legalkalmasabb a művészet, a zene. Vállalná-e egy új zenekar vezetését?"

1945. májusára megalakult a MÁV Szimfonikus Zenekar, egy évre rá már megkezdődött az első bérleti sorozat a Zeneakadémián. 1947-ben a bécsi Musikvereinsaal-ban koncerteztek a MÁV Szimfonikusok, Bartók és Kodály műveit játszották alapító-karmesterük vezényletével. Időközben megalakult a "Gördülő Opera", mely az országszerte adott közel 600 operaelőadásával hosszú éveken keresztül próbálta kitörölni a fehér foltokat Magyarország zenei térképéről. A MÁV Szimfonikus Zenekar azóta a magyar kulturális élet fontos szereplőjévé vált, elismerést szerezve bel- és külföldön egyaránt.

Szőke Tibort a történelem arra kényszeríttette, hogy 1949-ben elhagyja az országot. A bécsi Staatsoper azonnal alkalmazta, majd az ott töltött sikeres évek után a Kölni Operába hívták. Szőke Tibor nevéhez fűződnek a His Master’s Voice-Columbia cég berlini stúdiójának sikeres produkciói, többek közt a Berlini Filharmonikusok és Herbert von Karajan, Elizabeth Schwartzkopf, Dietrich-Fishcer Diskau és a kor többi jelentős művészének lemezfelvételei. Ettől a cégtől ment nyugdíjba, de még hosszú éveken át, korát meghazudtoló aktív életet élt: tanított, nagyritkán dirigált, igazolt hegymászóként és hivatásos hegyimentőként az Alpok lejtőit járta.

1995-ben ünnepelte megalapításának ötvenedik évfordulóját a MÁV Szimfonikus Zenekar. Az ünnepi hangversenyen a Zeneakadémia Nagytermében – félévszázaddal az első alkalmat követően – az alapító karmester pálcája nyomán szólalt meg az együttes, amely ugyanazt a műsorszámot adta elő, amelyet a bécsi debütálás alkalmával mutatkozott be a nagyvilágnak: Bartók Béla-Kenessey Jenő Allegro Barbarója csendült fel.