György

Hubay-ősbemutató a Megbékélés Házában

2009.02.09. 00:00

Programkereső

Február 14-én a békásmegyeri Megbékélés Háza Templomban különleges hangverseny lesz. Bár a Valentin-naphoz nem kapcsolódik a program, a komolyzene szerelmesei különleges "szeretnivalókra" találhatnak benne. A koncertet Bársony Péter és Gulyás Márta neve fémjelzi.

Hubay Jenő

A műsoron először Weiner László, a II. világháborúban fiatalon meggyilkolt magyar zeneszerző 23 éves korában írt darabja, Szonáta brácsára és zongorára hallható. Bársony Péter brácsaművész már sokat foglalkozott ezzel a témával, szeptemberben egy koncertsorozatot állított össze a holokausztban elnémított zeneszerzők emlékére.

A hangverseny második műsorszáma szintén unikum: Hubay Jenő En Conte, Maggiolata és az Op 14-es Ballade most hangzik el először. A balladát az előadáshoz restaurálni kellett, ezt a munkát Huszár Lajos végezte el. Végezetül Johannes Brahms kamarazenéjének kései gyöngyszeme, az Op. 120 Nr. 2-es Esz-dúr szonátája brácsára és zongorára csendül fel.

(2009. február 14. 19:00 Megbékélés Háza (Budapest) - Bársony Péter (brácsa), Gulyás Márta (zongora); Weiner László: Szonáta brácsára és zongorára; Hubay Jenő: En Conte; Maggiolata; Ballade, op. 104; Brahms: Esz-dúr szonáta brácsára és zongorára, op. 120 Nr. 2)