György

Washingtonban is nagy sikerrel indult az Extremely Hungary

2009.02.09. 00:00

Programkereső

Kurtág György történelmi jelentőségű koncertjével szombat este Washingtonban is kezdetét vette az Extremely Hungary című magyar kulturális évad Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelenlétében. Az amerikai fővárosban és New Yorkban zajló rendezvénysorozat 10 hónapja alatt – 2009 januárjától 2009 novemberéig – több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be.
4fe50f3d-c648-4bea-9808-6f4ee90d39b0

Kurtág György a Kongresszusi Könyvtár felkérésére egy Hommage a Bartók darabot komponált. Ez a történeti jelentőségű tény azért is fontos, mert a Kongresszusi Könyvtárban őrzik Bartók Béla Amerikában írt kottáinak egy részét. A zeneművet – melyet a mester a Keller Quartettel együtt adott elő a Kongresszusi Könyvtárban – ezen az estén hallhatta először a közönség. Az együttműködés emlékére az eredeti Kurtág-kézirat hitelesített másolatát a Kongresszusi Könyvtár rendelkezésére bocsájtotta a zeneszerző.

A koncertet követő fogadáson Hiller István átadta Kurtág Györgynek A Magyar Kultúra Követe 2009 címet. Kurtág György zeneszerző, a Bartók utáni magyar zeneszerzés kiemelkedő alkotója, a kortárs zene világszerte ismert személyisége. Zenéje félreismerhetetlenül magyar, ám benne nem csak alkalmazza, jelentősen tovább is fejleszti az avantgárd irányzatok teljes nemzetközi eszköztárát. Műveit a 70-es évek derekától folyamatosan játsszák a világ hangversenytermeiben. Első Erkel-díját 1955-ben kapta, ezt magyar és külföldi kitüntetések sora követte, egyebek mellett a MIDEM komolyzenei különdíja 2006-ban. Több művészeti akadémia is tagjai sorába választotta. Az utóbbi években számos nyugat-európai kortárszenei centrum, vezető együttes kérte fel új kompozíciók alkotására. Éveket dolgozott Berlinben, Bécsben, Hollandiában, valamint Párizsban. Kurtág művészete az emberbe és az európaiságba vetett hit szuggesztív kifejezése.

Kurtág György előző héten a New York-i Carnegie Hallban adott koncertet, mellyel a világ leghíresebb előadóihoz szokott közönségét is lenyűgözte. A zeneszerző nyolc napig tartózkodott New Yorkban, ahol a koncert mellett nyilvános mesterkurzust tartott négy kiválasztott vonósnégyes számára. Kurtág Carnegie Hall-beli fellépését több jelentős tengerentúli sajtóorgánum méltatta, egyebek mellett a The New York Times is.