Béla

Bölcsődal filmbemutató

2009.02.10. 00:00

Programkereső

Hajdú Eszter legújabb filmjének, a Bölcsődalnak bemutatójára február 20-án, a Toldi Mozi Nagytermében kerül sor este héttől. A film egy lendületes szocio-muziko dokumentumfilm, ami MS3 2008-as romániai turnéja alatt készült.
e564586d-47fe-4ca7-baf5-67e4478276cd

A Bölcsődal című alkotás őszintén, tabuk nélkül mutatja be három klasszikus zenész romániai turnéját. Ezen az úton kísérte végig az MS3 Barokk triót az ötfős filmes stáb a rendező, Hajdú Eszter vezetésével. A film sok mindenről szól: zenéről, a kultúrmisszióról, erdélyi sorsról, a zenészek problémáiról. A francia barokk kamarazene mellett a reneszánsz zenétől, Bartókon át MS3 saját szerzeményéig, a Bölcsődalig hallunk gitárdarabokat. A Bölcsődal nem szokványos turnéfilm és nem road-movie. Az alkotók a „szocio-muziko” dokumentumfilm műfaji megjelölést használják erre a mozira. A film támogatás nélkül, önerőből készült el.

A turnézó zenészek általában útjaik során számos olyan dologgal találkoznak, amit aztán évekig szívesen mesélnek, "bárcsak lett volna nálunk kamera" - mondják. Másrészt az abszurd vagy megdöbbentő sztorik, sokszor a filmes nyelven szólva "szocio" elemek sohasem szoktak beleférni a művészéletet idealizáló portrékba, viszont az életben lépten-nyomon megtörténnek. A Bölcsődalban látunk roma lókupeceket, MS3 néptáncol az út során váratlanul felbukkanó szüreti menettel. Egy film a színes és spontán valóságról, Hajdú Esztertől megszokott lendületes stílusban.

Mester Sándor, azaz MS3, klasszikus gitárművész 1994-ben hagyta abba szólókarrierjét a fokális disztónia nevű zenész betegség miatt. A gitármentes években feltalálta a Digimpro nevű zenei szoftvert, amelyet azóta többek között az Erasure, Roots Manuva és Robbie Williams is használt. MS3 – Róth Ede gitárművész segítségének köszönhetően – 2003-ban tért vissza a koncertéletbe és 2005-ben kezdte el 150koncert elnevezésű sorozatát, melynek keretében kisebb városokban, falvakban adott és azóta is ad koncerteket művelődési házakban, templomokban, iskolákban. Egyfajta kultúrmisszió ez: olyan helyekre juttatja el a klasszikus gitárzenét, ahova egyébként nem jutna el. Olyan embereknek játszik, akik nagyon ritkán vagy egyáltalán nem járnak hangversenyre. Az elmúlt négy évben a gitárművész koncertjeit több tízezer gyerek látogatta.

2007-ben számos koncertet adott Nagyszebenben, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton román írók, költők könyvbemutatóin, román festők kiállítás-megnyitóin, szabadtéri színpadokon. 2008-ban ismét játszott Erdélyben több magyarlakta városban és Bukarestben is.

Hajdú Eszter több filmet készített már, a két legismertebb az Otthonom, Tarnabod (Prizma Fesztivál fődíj, Cinefest Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja dokumentum szekció fődíj) és A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció. Ez utóbbi sok port kavart, a Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál különdíját és a 40. Filmszemlén a Schiffer Pát díjat is elnyerte. A Fideszes zsidót több ezren látták már, Budapesten kívül öt vidéki moziban is játszották, ami nagy eredmény egy kis költségvetésű, hazai dokumentumfilm esetében.