Béla

Richard Goode a Zeneakadémián

2009.02.11. 00:00

Programkereső

A Zongora elnevezésű hangversenysorozatot már hatodik alkalommal rendezik meg a Zeneakadémia Nagytermében, a legkiválóbb hazai és külföldi zongoraművészek közreműködésével. A sorozat következő koncertjére 2009. február 13-án, este fél nyolckor kerül sor, az est főszereplője a világhírű amerikai zongoraművész, Richard Goode lesz.

Richard Goode

Richard Goode 1943-ban született New York-ban. Kamarazenészként vált világhírűvé, csak barátai és kollégái (köztük Leonard Bernstein) bátorítására lépett a közönség elé szólistaként. Korunk egyik legjelentősebb zongoristájaként tartják számon. A legismertebb koncerttermekben lépett fel, többek között a bécsi Konzerthaus-ban, a párizsi Cité de la Musique-ban és a Théâtre des Champs-Elysées-ben, az amszterdami Concertgebouw-ban, a londoni Barbican Centre-ben és a Queen Elizabeth Hall-ban, a New York-i Carnegie Hall-ban és a 92nd Street Y-ban. Richard Goode olyan jelentős zenekarokkal koncertezett, mint a New York-i Filharmonikusok, az Orchestre de Paris, a Zürich Tonhalle Orchester, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekara és a Budapesti Fesztiválzenekar. Lemezei számos elismerést kaptak, többek között második CD-je, melyen Bach partitákat játszik, elnyerte a Gramophone Magazine „A hónap lemeze” elismerését 2003. júliusában. Mitsuko Uchida mellett Richard Goode a művészeti igazgatója a Marlboro Music School and Festival-nak az Egyesült Államokbeli Vermont államban.

(2009. február 13. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Richard Goode (zongora) - Bach: G-dúr francia szvit, BWV 816 no. 5; Chopin: Öt mazurka; cisz-moll scherzo, No. 3 op. 39; Desz-dúr nocturne, op. 27; asz-dúr polonéz fantázia, op. 61; Schubert: B-dúr zongoraszonáta, D 960)