Konrád

Apa és lánya egy koncerten

2009.02.12. 00:00

Programkereső

A világhírű Hoffman család két kiváló muzsikusa is közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar Mesterbérletének nyitóhangversenyén, február 17-én a Művészetek Palotájában.

Deborah Hoffman

Irwin Hoffman, az apa nem ismeretlen a budapesti hangversenylátogatók előtt, hisz 2005-ben a Zeneakadémián vezényelte már a MÁV Szimfonikusokat. Akkori vendégszereplése mindenkit meggyőzött arról, hogy a komoly tudással rendelkező karmester munkáját mind a közönség, mind a zenekar szívesen fogadja, így örömmel tesz eleget a zenekar újabb felkérésének. Irwin Hoffman Solti Györgyöt megelőzően volt a Chicagoi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, és miután Solti elfoglalta pozícióját állandó karmesterként segítette a magyar dirigens munkáját. Ezt megelőzően 1952-64-ig, 12 éven át volt Kanadában a Vancouver-i Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. A Floridai Szimfonikus Zenekar alapítása óta, 1968-tól dolgozott karmesterként, négy évig állt a Belga Rádió Szimfonikus Zenekara élén, vendégkarmesterként elsőrangú együtteseket vezényelt világszerte. 1987-től 2001-ig a Costa Rica-i Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere volt, 2000 óta pedig mindmáig Bogotai Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója Kolumbiában.

A februári est másik főszereplője Irwin lánya, Deborah Hoffman, a Metropolitan Opera zenekarának első hárfása lesz. A hárfaművész korábban az ugyancsak nagyhírű Pittsburgh-i Szimfonikus Zenekar tagja volt, ezen kívül a New York-i Manhattan Zeneakadémia hárfa-tanszakának vezető tanára, számtalan nemzetközi verseny győztese. Zenekari és tanári munkája mellett sokat szerepel szóló- és kamarazenei hangversenyeken, számos nemzetközi fesztivál vendége volt. Érdekes színfolt tevékenységében a Hoffman Kamara Szólisták, amelyben három fivérével és szüleivel együtt muzsikál, ezzel az együttessel többször szerepelt Kanadában és az Egyesült Államok különböző városaiban. Több szóló-lemeze jelent meg az Arabesque Kiadónál, többek között felvette valamennyi, Chopin műveiből készült hárfa-átiratot.

(2009. február 17. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Deborah Hoffman (hárfa); vez.: Irwin Hoffman; Verdi: A végzet hatalma - nyitány; Ginastera: Hárfaverseny, op. 25; Berlioz: Fantasztikus szimfónia, op. 14; Mesterbérlet)