Márk

Sebastian Huydts Budapesten

2009.02.12. 00:00

Programkereső

Előadást tart a Zeneakadémián Sebastian Huydts zongorista, zeneszerző, tanár, a Columbia College (Chicago) zongora tanszékvezetője az első emeleti Doktoriskolai előadótermében február 18-án este hattól. Két nappal később pedig a zongora mellett is bemutatja tudását, hiszen 20-án a Kisteremben ad koncertet. Mindkét programra ingyenes a belépés.
2f8a8292-b10e-40e7-84e0-a08011045627

Sebastian Huydts 1966-ban született. Zongorázni Amszterdamban tanult Edith Lateiner Grosz növendékeként a Sweelinck Conservatory-ban, posztgraduális tanulmányait pedig Rian de Waal osztályában végezte. Olyan mesterek kurzusain vett részt, mint György Sebök, Stephen Bishop, Earl Wild vagy Tan Crone. Mint komponista írt darabokat szóló hangszerekre, zenekarra, és más együttesekre. Zenei stílusában kombinálja a 20. századi innovációkat és a nyugati zenét. Írt már dalciklusokat, szonátákat, versenyműveket és kamarazenekarra is komponált már. 1993-ban négy éves ösztöndíjat ajánlott neki a University of Chicago. Professzorai voltak: John Eaton, Jay Alan Yim, Andrew Imbrie, Shulamit Ran and Marta Ptaszynska, elektronikus zeneszerzést Howard Sandroffnál, vezénylést Barbara Schubertnél tanult. 1995-ben Paul and Olga Menn-díjat kapott Concerto For Piano And Double String Orchestra című művéért. Számos együttes, szólista és fesztivál rendelt már tőle darabot, így többek között a Rhijnauwen Chamber Music Festival, a The Orion Ensemble, a DuPage Symphony Orchestra, a Chicago Chamber Musicians, a Rembrandt Chamber Players, a Sebastian String Quartet, Keith Conant, Katinka Kleijn, Noé Cantú és Elizabeth Ko. Több neves iskolában oktatott már például a College of the University of Chicagóban és a Lake Forest College-ban is.

(2009. február 18. 18:00 Zeneakadémia (Budapest) - Prof. Sebastian Huydts doktoriskolai előadása; Az előadásának témája a 20. századi amerikai és dél-amerikai zongora irodalom, fókuszban az amerikai stílusjegyek megszületése: a preparált zongora és egyéb különleges technikák; többek között Ives, Copland, Cage, Barber, Crumb, Ginastera, Jarret, Rzewski, Antheil és Nancarrow művei alapján

2009. február 20. 19:00 Zeneakadémia Kisterem (Budapest) - Sebastian Huydts (zongora) - Jochem Slothouwer: Toccate; Ecce Giovanni; John Corigliano: Fantasia on an Ostinato; Sebastian Huydts: Harmonie du Soir; George Crumb: Gnomic Variations)