Konrád

Udi Bar-David kultúrák közti utazása

2009.02.12. 00:00

Programkereső

A Philadelphia Zenekar csellistája az együttes európai turnéján nemcsak a legrangosabb koncerttermekben lép fel. Hat éve kezdett, Kultúrák közti utazás névre hallgató projektjének célja az arab-izraeli megbékélés elősegítése.
11fa091b-2b89-41a6-8bee-3f2ed30c1a40

A héten Madridba és Valenciába érkezett zenésztársainál hamarabb Udi Bar-David, hogy legalább a zene segítse elő párbeszédet: „Szeptember 11. óta megrémít, mennyire képtelen megérteni egymást a két oldal. A művészet ’kémiája’ által azonban valami talán megmozdulhat” – nyilatkozta a sokak számára idealistának tűnő muzsikus.

Udi Bar-David amellett, hogy Spanyolországban humanitárius szervezetek képviselőivel találkozott, és természetesen a Philadelphia Zenekar-beli kötelezettségeinek is eleget tett, Adam del Monte gitárművész, a Nyugat-keleti Diván Zenekar egykori tagja, Hanna Khoury és Rolando Morales-Matos társaságában (utóbbi testvére a Philadelphia Zenekar klarinétosa) az Universidad Autonoma de Madrid auditóriumában adott koncertet, amire az iChaten keresztül próbáltak. „Hát azt nem tudom, hogy tényleg lehet-e a számítógép előtt ülve próbálni, de hiszik vagy sem, a program összeállítása és az egyes darabok tempójának összehangolása sikerült. Hála istennek, azért improvizálni tudunk” – számolt be tapasztalatairól a csellista. A kvartett egyszer azért élőben is próbált: az egyetem zsúfolt folyosóján. A koncerten Khoury hegedűimprovizációjával kezdődött, majd az arab dallamba Bar-David egy zsidó melódiákat fűzött, más számokban Morales-Matos közép-keleti fémdobon kísért, míg del Monte gitárján flamencót játszott.

A csellista csak hallgatásra kér. „Ha meghallgatunk valakit, az még nem jelenti azt, hogy egyet is értünk vele, de ez már egy hatalmas lépés, és nem is kerül semmibe.” Munkája eredményeképp nemrégiben anyagi támogatást szerzett ahhoz, hogy egyetemi campusokon muszlim és zsidó diákcsoportok találkozóit rendezzék meg.