Konrád

Bach-testben

2009.02.13. 00:00

Programkereső

A kísérletező, új utakat kereső Juhász Kata koreográfus évek óta dolgozik azon, hogy tőlünk időben elválasztott, klasszikusnak számító zeneszerzők műveit lehetőség szerint élő előadásban színpadi műveinek részévé téve kortársainkká avassa. Ravel és Debussy után ezúttal Bach műveihez nyúlt.

(fotó: Erdélyi Gábor)

Az este során bemutatásra kerülő két színpadi mű társalkotója Juhász Kata koreográfus mellett Korai Zsolt audiovizuális művész, aki mindkét darab hangzó- és látványvilágának létrehozásában jelentős részt vállalt.

Mindkét különálló koreográfia zenei alapja egy-egy szólóhangszerre, hegedűre, illetve csembalóra írt Bach-mű: a g-moll hegedűszonáta Itzhak Perlman előadásában, majd pedig a Goldberg-variációk ezúttal zongorán, Glenn Gould híres interpretációjában hangzik el felvételről. Az est táncos előadói között található Kopeczny Kata Harangozó-díjas táncművész, a fiatal táncosokból álló csapatban ott van Sebestyén Tímea és Grecsó Zoltán, a koreográfus korábbi tanítványai, akik már más alkotók darabjaiban is bizonyítottak, valamint olyan, pályájukat most kezdő fiatal tehetségek, mint Gulyás Anna, Gulyás Oszkár és Kelemen Krisztián.

Az Egy nő - bár ketten táncolják - egy nőről szól. A gömbölyűségről, a szögletességről, a könnyedségről, a nehézkedésről, a légiességről, a földhözkötöttségről, a gyorsaságról, a lassúságról, az elsietettségről, a lemaradásról, komplementerségről és ellentétről, a fehérről, a feketéről, a színekről, a színtelenségről. A testről. A testről, ahogy minderről árulkodik. Ezáltal pedig a női archetípusról. És szól a darab Bachról is, akinek g-moll hegedűszonátája ihlette azt.

A Juxtaposition jelentése: egymás mellé helyezés. Van egy világ (vagy nincs). A fejünk fölött, vagy a lábunk előtt, ha máshol nem, a színpadon. Hogy pontosan mi van ott, nem nagyon tudjuk, többnyire nem látjuk, sohasem hallottuk. Vagy mégis? Hogy mi nincs ott, könnyebben el tudjuk képzelni: nincsen szomorúság, keserűség, düh, szenvedély, és nincsen – valószínűleg, mint annyi más – öröm sem. Ott laknak – nevezzük így őket –, ott laknak az angyalok. Mi van ott rajtuk kívül? Talán a zene. És bennük? Ugyanaz. Csak mindig másként. De biztos nincs bennük szorongás, nincs félelem, nincsenek érzelmek egyáltalán. Semmi, ami bensejüket megzavarhatná. Így hát ez a külsejük is.

Csakhogy valahol nekünk is laknunk kell, és ezt tudják ők is, tudják, mert ez nekünk sem megy hang nélkül. Ez van – ha igaz. De melyik világ igaz? Vagy van. Vagy nincs?

Az előadás premierje február 14-én lesz a MU Színházban, ahol másnap is látható a produkció, március 17-én pedig a Gödörben mutatják be.

(2009. február 14., 15. 20:00 - MU Színház; március 17. 20:30 - Gödör
Bach-testben
Egy nő - ea.: Sebestyén Tímea, Kopeczny Kata
zene: J. S. Bach: G-moll hegedűszonáta; látvány/videó: Korai Zsolt; kor., fény, videokoncepció: Juhász Kata
Juxtaposition - ea.: Gulyás Anna, Kopeczny Kata, Sebestyén Tímea, Grecsó Zoltán, Gulyás Oszkár, Kelemen Krisztián
zene: J. S. Bach: Goldberg-variációk, Korai Zsolt; videó, látvány: Korai Zsolt; kor.: Juhász Kata)