Béla

Hommage a Kodály

2009.02.14. 00:00

Programkereső

Február 14-én jelenik meg a Borbély Műhely új albuma a BMC gondozásában. A különleges hanganyag Kodály kamaraműveket, valamint ezekre rímelő, népzenei, jazz és kortárs zenei inspirációjú Borbély kompozíciókat és improvizációkat tartalmaz, mindezt ma élőben is hallhatjuk az MR3-Bartók Klasszikus és Jazz című műsorában.
c664a050-6fe8-4a0b-9311-376d1fe9a78e

A Borbély Műhely az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. Hazai és európai koncertjeik mellett kétszer is nagy sikerrel szerepeltek Mexikóban.

2004-ben eMeRTon díjat kaptak Az év jazz együtteseként. Első lemezük 2005-ben jelent meg a BMC Records gondozásában Meselia Hill címen, s az album a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte "Az év magyar jazzlemeze" díjat.

Az új lemez zenei anyagát nagy sikerrel fogadta a párizsi és a római közönség, ahol Kántor Balázs csellóművész közreműködésével szólalt meg az Hommage à Kodály. Borbélyék itthon február 14-én 17 órai kezdettel az MR3-Bartók élőben közvetített Klasszikus és Jazz című műsorában mutatják be az albumot.

(2009. február 14. 17:00 MR Márványterem (Budapest); Március 7. 21:00 Budapest Jazz Club (Budapest) – Borbély Műhely: Hommage à Kodály – lemezbemutató koncert; Borbély Mihály (klarinét, tárogató, szopránszaxofon, tilinkó), Szabó Dániel (zongora), Horváth Balázs (nagybőgő), Baló István (dob), vendég: Kántor Balázs (cselló))