Márk

IKZE 2009

2009.02.20. 00:00

Programkereső

Február 27. és március 1. között hatodik alkalommal rendezik meg az IKZE - Ifjúsági Kortárs Zenei Estek hangversenysorozatot az Óbudai Társaskörben. Idén 17 fiatal zeneszerző 18 művével ismerkedhet meg a közönség.
a9589ab3-d28b-4e90-8363-8117e28c8874

Az IKZE (Ifjúsági Kortárs Zenei Estek) hangversenysorozat 2004-ben vette kezdetét, és mára ebből a kezdeményezésből olyan fesztivál jött létre, amelynek évről-évre visszajáró hallgatói vannak, elismertségnek örvend a szakmai körökben, és élvezettel hallgatják hangversenyeit a mindennapi koncertjáró közönség tagjai is. Öt év alatt 39 zeneszerző 91 kompozícióját ismerhette meg körülbelül 3000 hallgató.

Az IKZE rendezvénysorozat egy olyan összetartó és működő csoportot teremtett meg, amely a jövőben is közönséget, elismertséget, kapcsolatokat, előadási gyakorlatot, kiemelkedő színvonalú és nemzetközi minőségű produkciókat biztosít a fiatal zeneszerzőknek és hangszeres művészeknek. Az IKZE Fesztivál ötletgazdái, művészeti vezetői és szervezői Győri Noémi és Madaras Gergely.

A koncertek mellett idén is számos érdekesség jelenik meg az IKZE palettáján: az előadásokat az MR3-Bartók Rádió rögzíti és újra elkészült az IKZE 100 oldalas kiadványa is, mely az ifjú zeneszerzők életrajzait, fontos és aktuális kérdésekről megfogalmazott esszéit, valamint a művek részletes leírását tartalmazza. Az IKZE immár hatéves tradícióját folytatva az idei hangversenyeken sem maradnak el a megnyitó beszédek: 2009-ben Stachó László, Batta András és Földes Imre zenetörténészek fogadták el a szervezők meghívását.

Az IKZE sorozat végén a közönség által legkedveltebb mű szerzője idén is átveheti az EMI Zeneműkiadó 100.000 Ft-os közönségdíját, a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt zongorás kamaramű szerzője pedig a Ligeti-díjat kapja meg (Marczi Mariann zongoraművésznő és az Intermezzo Művészeti Alapítvány felajánlása). Az idén életre hívott Strém Kálmán Ígéret-díjat a koncertek legkiemelkedőbb fiatal előadóművésze nyerheti el. A szakmai zsűri tagjai Tihanyi László, Serei Zsolt és Tóth Péter zeneszerzők lesznek.

(2009. február 27. 19:00 Óbudai Társaskör (Budapest) - 6. Ifjúsági Kortárs Zenei Estek
Alpár Balázs: Elektroakusztikus szvit irodai eszközökre
Meskó Ilona: COnceRtino oPpUre fantaSia
Gryllus Samu-Varga Judit: <>, >< and ... are traveling on the train
Maróti Emese: Etudes
Wettl Mátyás: Lebegés
Dragony Tímea: Négy dal W. Shakespeare szonettjeire
Jegyár: 1000 Ft, diákigazolvánnyal ingyenes

2009. február 28. 19:00 Óbudai Társaskör (Budapest) - 6. Ifjúsági Kortárs Zenei Estek
Horváth Márton Levente: Holddal
Kerékfy Márton: Rapszódia
Gryllus Samu: La chef d'œuvre inconnu
Sztojanov Georgi: Run into one another
Solti Árpád: Szonatina négy timpanira
Varga Judit: ...sweeter than roses...
Jegyár: 1000 Ft, diákigazolvánnyal ingyenes

2009. március 1. 19:00 Óbudai Társaskör (Budapest) - 6. Ifjúsági Kortárs Zenei Estek
Siska Ádám: 185 (ősbemutató)
Tornyai Péter: ...about time (four sentences)
Cser Ádám: Mirrors
Nyitrai László: Total madness - az őrület útja (ősbemutató)
Bella Máté: Inszomnia - kommentárokkal (ősbemutató)
Zarándy Ákos: Recuerdo (ősbemutató)
Jegyár: 1000 Ft, diákigazolvánnyal ingyenes)