Csilla, Noémi

Barangolás

2009.02.25. 00:00

Programkereső

Kéry János egy igazán különleges barangolásra invitálja a zenerajongókat: a magyar zongorairodalom legszebb műveiből válogatta február 28-i koncertjének műsorát, amely a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében fog felcsendülni.

A kastély díszterme

Liszt Ferenc, Bartók Béla, Durkó Zsolt, Lendvay Kamilló, Ligeti György és Kodály Zoltán művei hangzanak el a 35 éves művész előadásában, aki zongora és zeneszerzés középfokú tanulmányait a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte. Felsőfokú képzését az Egyesült Államokban a Boise Egyetemen, majd a Zeneakadémia zongora szakán folytatta. 2000-ben Artisjus-díjat kapott, és tagja lett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak. Eötvös- és DAAD ösztöndíjasként posztgraduális tanulmányokat végzett a németországi Saarbrückeni Zeneművészeti Egyetemen. 2004-től a Zeneakadémia zongora-kötelező szakán tanít, 2007 óta az egyetem doktorandusz hallgatója. Számos versenyen vett részt sikerrel (Seiler - Németország, Giseking - Németország, Hilton Head - USA, Sulmona - Olaszország), koncertezett már Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Angliában, Spanyolországban, Finnországban, Olaszországban, az USA-ban, Kanadában és Mexikóban is. Rendszeres oktatója a Sankt Wendel-i (Németország) Nemzetközi Zenei Tábornak. Közös koncertjei voltak a Boise State University, a BM Duna, a Debreceni és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarokkal, valamint a Sándor Frigyes Kamarazenekarral. Gyakori művésze a kortárszenei Mini-Fesztiválnak, rádiófelvételeit a BSU (USA), az MR3-Bartók Rádió és a Saarbrücken Klassik (SR2) is sugározta.

(2009. február 28. 19:00 Gödöllői Királyi Kastély díszterme (Gödöllő) - Barangolás a magyar zongorairodalomban − Kéry János (zongora); Liszt: Obermann völgye, no.6 (a Zarándok évek 1. évéből); Widmung (Robert Schumann azonos című dala alapján); Fisz- dúr Impromptu; Bartók: Szvit, op. 14.; Négy Sirató Ének; Durkó Zs.: A gömb története (részletek); Lendvay K.: 6 B to B; Ligeti: Etűd, no. 5 "Szivárvány"; Kodály: Zongora darabok; Marosszéki táncok; jegyár: 1500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 800 Ft)