György

Ez itt az Ön helye!

2009.02.25. 00:00

Programkereső

Ez a szlogenje az idén 29. alkalommal megrendezett Budapesti Tavaszi Fesztiválnak (BTF), amely március 20-tól április 5-ig közel 250 programmal várja a kultúra szerelmeseit. A jegyek 78%-át már lefoglalták, így érdemes minél előbb megváltani a még üres, de annál kényelmesebb székekre szóló belépőnket.

Dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár a szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mostani nehéz időkben rászorulunk a vidámságra, a derűs tavaszvárásra, amelyhez a formai világában és logójában is megújult BTF programjai hozzásegíthetnek bennünket. Kiemelte, hogy a Haydn emlékév köré szerveződő koncertek a múltra emlékezést, és annak a mai kor kontextusába helyezését reprezentálják. Kiváló példa erre a március 21-22-i Philemon és Baucis-bemutató Kovalik Balázs rendezésében, és az április 4-i Virágvasárnap előtt című koncert, amelyet az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara a nemrég elhunyt karnagyuk, Baross Gábor emlékének ajánlott. Felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év újdonsága a BTF és a Nemzeti Színház szervezte Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely nyolc nem mindennapi színházi produkcióval várja az érdeklődőket.

Dr. Kovács Miklós az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára szerint a gazdasági világválság miatt a városi turizmus visszaeshet, de a BTF, mintegy válságkezelő rendezvényként ezt a tendenciát mérsékelheti. Kiemelte a Budapesti Operettszínház március 20-i A Bajadér című előadását, a 100 Tagú Cigányzenekar április 1. és 3-i koncertjét, és a Magyar Állami Operaházban március 22-én és 28-án játszott Turandotot. Ezek az előadások, koncertek mind-mind elősegíthetik a külföldi látogatók minél hosszasabb magyarországi látogatását.

Demszky Gábor főpolgármester szerint nem sok mindenkit kell meggyőzni arról, hogy Budapest Európa egyik legfontosabb kulturális fővárosa. Csak decemberben 1023 magas színvonalú kulturális esemény zajlott a fővárosban. "Példátlan gazdasági válság idején példásan gazdag a kínálat" – mondta. Kiemelte, hogy az idei díszvendég Csehország lesz, így a Prágai Rádiózenekar is ellátogat Budapestre március 29-én, és március 20-án a Szépművészeti Múzeumban megnyílik Alfons Mucha, a szecesszió egyik legnagyobb cseh mesterének kiállítása is.

9584066a-0654-4989-a519-8d5767f7fb7e

Gál Jenő, a budapesti Cseh Centrum irányítója arra világított rá, milyen pozitív befogadóközönsége van Magyarországon a cseh kultúrának, és elmondta, hogy a programok összeállításánál a kortárs művészet és a letűnt korok párhuzamát kívánták hangsúlyozni.

A BTF-t második éve támogatja az OTP Bank és a MOL, a Szerencsejáték Zrt. pedig negyedik éve segíti a programok létrejöttét.

A nehéz gazdasági körülmények miatt a hagyományos Fringe Fesztivál elmarad, helyette a Fringe+ -t rendezik meg, ahol az elmúlt három év legjobb produkciói kapnak helyet április 3. és 5. között minden délután háromtól a Millenárison. Az idei Fringe+ győztese a 2010-es "Pécs Európa kulturális fővárosa" programjai között léphet fel.

Idén tavasszal is tehát pazar kínálat, jobbnál jobb kulturális események várják az érdeklődőket.