Emma

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.03.02. 00:00

Programkereső

Joseph Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából számos program várja az érdeklődőket Bécsben, Burgenlandban, Alsó-Ausztriában és Sopronban is. A több száz rendezvény között mindenki megtalálhatja a számára érdekeset, hiszen komolyzenei koncertek, operaelőadások és kiállítások is szerepelnek a kínálatban.

Joseph Haydn (fotó: Wolfgang Simlinger)

Burgenlandban március 31-én veszi kezdetét a Haydn-év, ahol a Nikolaus Harnoncourt vezényelte Concentus Musicus Wien koncertje indítja a színvonalasabbnál színvonalasabb programok sorát. Négy szimfónia hangzik majd el: a No. 1-es, a No. 95-ös, a Tűz szimfónia és a 100. szimfónia. Burgenlandban a 100&7 Symphonies programsorozat keretében Haydn összes szimfóniája bemutatásra kerül az év során, az eisenstadti Esterházy-kastély Haydn-termében. Eisenstadtban Joseph Haydn munkásságán belül kiemelt figyelmet kap a trió műfaja és az a köré szervezett TRIOthlon fesztivál. 2009. április 30. és május 3. között az Esterházy-kastélyban 13 koncerten lehetünk részesei a kamarazenei különlegességeknek. A TRIOthlon keretén belül ezenkívül 18 kortárs alkotás ősbemutatójára is sor kerül, amelyeket szerzőik Haydnnak ajánlanak, a saját stílusukban interpretálva a mester műveit. (További információ: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria tartományi fővárosában, St. Pöltenben két koncerttel ünneplik a mestert a Haydn Fesztiválon. Születésének napján, március 31-én az Évszakok, húsvétkor, április 5-én a Teremtés című oratórium van műsoron. A komolyzenei koncerteken túl egész évben nyitva áll az érdeklődők előtt a bécsi klasszikus mester szülőháza Rohrauban. A szalmatetős parasztház Hainburgtól délre, Burgenland határán található, ahol nemcsak Joseph-ről, hanem testvéréről, Michaelről is életteli képet kaphatunk. (További információ: www.niederoesterreich.at/haydn)

Bécsben, a Zeneegyletben már januárban elkezdődtek a Haydn-év eseményei. A következőre március 14-én és 15-én kerül sor, ahol az osztrák zeneszerző C-dúr szimfóniája csendül fel szintén a Concentus Musicus Wien előadásában, Nikolaus Harnoncourt vezényletével, Genia Kühmeier (szoprán) és az Arnold Schönberg Kórus közreműködésével. A Theater an der Wienben, Haydn születésnapján, március 31-én a Medve és a Tyúk szimfóniák hangzanak el a Jean-Christophe Spinosi vezényelte Ensemble Matheus előadásában. Az operák szerelmesei a Theater an der Wienben márciusban a Haydn elindul című miniatűr opera öt előadását tekinthetik meg (márc. 14., 15., 19., 20. és 22.). (További információ: www.wien.info/haydn-jahr-2009)

A hazai palettán Sopron városa jelenik meg, ahol áprilisban kezdődnek a Haydn 2009 eseményei. Az elsőre nagypénteken, azaz április 10-én kerül sor a Szent György-templomban, ahol Haydn: Megváltónk hét utolsó szava a keresztfán című művének vonósnégyes változatát a Wespa-vonósnégyes adja elő. (További információ: www.prokultura.hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)