Konrád, Tivadar

Tisztelgés Kodály előtt

2009.03.02. 00:00

Programkereső

A Borbély Műhely március 7-én a Budapest Jazz Club színpadán mutatja be az Hommage a Kodály című lemezét.

Borbély Műhely

A zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. Hazai és európai koncertjeik mellett kétszer is nagy sikerrel szerepeltek Mexikóban.

2004-ben eMeRTon díjat kaptak Az év jazz együtteseként. Első lemezük 2005-ben jelent meg a BMC Records gondozásában "Meselia Hill" címen, az album a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte "Az év magyar jazzlemeze" díjat. A februárban megjelent Borbély Műhely "Hommage a Kodály" című lemezükön XX. századi klasszikus kamarazene és jazzdarabok szerepelnek egy albumon, ugyanazon előadók tolmácsolásában. A programot számos helyen, köztük Párizsban és Rómában is nagy sikerrel mutatta be a zenekar, Kántor Balázs csellista közreműködésével, a Budapest Jazz Clubban pedig a Mezzo TV felvételt is készít a koncertről.

(2009. március 7. 21:00 Budapest Jazz Club (Budapest) – Borbély Műhely „Hommage a Kodály” lemezbemutató koncert; km.: Borbély Mihály (szaxofonok, tárogató, furulyák), Szabó Dániel (zongora), Horváth Balázs (nagybőgő), Baló István (dob), Kántor Balázs (cselló))