Gertrúd, Patrik

Stravinszkyre és Schubertre táncolnak a Trafóban

2009.03.03. 00:00

Programkereső

Ki gondolná, hogy Stavinszky kopogó ritmusaihoz remekül illik a salsa érzéki mozdulatvilága? Vagy hogy bizony még mindig Schubert dalai a legalkalmasabbak arra, hogy két ember kapcsolatának minden apró árnyalatát életre keltsék a színpadon? A Franciaországban élő izraeli táncművész, Emanuel Gat két koreográfiájában vonzások és választások tökéletes rendszere rajzolódik ki a lépések és formációk szakadatlan, hipnotikus füzéréből.

Tavaszi Áldozat (fotó: Gadi Dagon)

A marokkói gyökerű ötgyermekes családapa, Emanuel Gat sokáig karmesternek készült. A tánccal 23 éves korában találkozott először, de sokáig nem gondolta volna, hogy ez lesz a hivatása. Első önálló koreográfiáját Bach zenéjére készítette 1994-ben, saját társulatát pedig 2004-ben alapította, miután a gázai övezet közeléből Franciaországba költözött. A Téli utazás és a Tavaszi áldozat ugyanebben az évben hatalmas sikert aratott az uzèsi táncfesztiválon, majd két évvel később New Yorkban megkapta a neves előadóművészeti díjat, a Bessie-t. Emanuel Gat rendszeresen kap megrendeléseket, legközelebbi bemutatója 2009 áprilisában lesz: a párizsi Operaház tánckarának készít koreográfiát.

Március 6-án, pénteken az előadás után Lőrinc Katalin táncos, táncszakíró beszélget az alkotókkal.

(2009. március 6.-7. 20:00 Téli utazás; Tavaszi áldozat - Trafó; kor.: Emanuel Gat; km.: : Mia Alon, Noa Gimelshtein, Alexis Jestin, Maeva Berthelot, David Gernez)