Emma

A musicalkirály Requiemje

2009.03.04. 00:00

Programkereső

Ki ne ismerné Andrew Lloyd Webber musicaljeit? A Jézus Krisztus Szupersztárt, az Evitát, a Macskákat vagy Az operaház fantomját? Azt azonban itthon talán kevesen tudják, hogy egyszer, egyetlenegyszer, e világhírű zenés darabok ünnepelt komponistája a musicalszínpadról ellátogatott a templomba, hogy az úgynevezett "komolyzene" területén is babérokat arasson.
ff687f99-671c-46ec-b9e7-616f1c9669cd

1984-ben megírta Requiemjét, amelyet a következő évben olyan világhírű művészek vittek sikerre, mint a karmester Lorin Maazel és a tenorista Plácido Domingo, valamint a szopránszerepben a zeneszerző felesége, Sarah Brightman. A lemezfelvétel meg is nyerte a Grammy-díjat. A művet most Budapesten, a Művészetek Palotájában is meghallgathatjuk az Antal Mátyás vezényelte Nemzeti Filharmonikusok előadásában, március 6-án este. A koncerten egyébként két másik 20. századi mű is elhangzik: Prokofjev 1911-ben írott I. zongoraversenye Jandó Jenő közreműködésével és Stravinsky 1930-ban komponált Zsoltárszimfóniája. A hangverseny előtt egy órával, fél hétkor kezdődő Előhang keretében Antal Mátyás beszél az est programjáról.

(2009. március 6. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Nemzeti Filharmonikus Zenekar; km.: Szabóki Tünde, Nyári Zoltán (ének), Jandó Jenő (zongora), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella); vez.: Antal Mátyás; Stravinsky: Zsoltárszimfónia; Prokofjev: I., Desz-dúr zongoraverseny, op. 10; Webber: Requiem)