Márk

Európai Egyházzenei Díj 2009

2009.03.04. 00:00

Programkereső

Sofia Gubaidulina kapta az ötezer eurós díjat, amelyet Schwäbisch Gmünd városa alapított. A díjátadásra júliusban kerül sor, a város Augustinus-templomában, az Európai Egyházzenei Fesztivál keretében, ahol felhangzanak Sofia Gubaidulina művei is a Litván Rádió Kórusának és Ramon Jaffénak előadásában.
dabf4186-beb8-4eab-8a24-325c4996e897

Az orosz zeneszerző nő magas színvonalú és nagy kifejező erejű egyházi műveiért érdemelte ki az idén 11. alkalommal odaítélt díjat, amelynek korábbi kitüntetettjei között Krzysztof Penderecki, Arvo Pärt, Peter Schreier és Helmuth Rilling is megtalálható. Az indoklás szerint expresszív, spirituális és személyes kompozíciói a mindennapok élményeit új megvilágításba helyezik, azoknak új horizontot nyitnak.

Sofia Gubaidulina 1931-ben született Csisztopolban. A kazanyi és a moszvai konzervatóriumban zongora és zeneszerzés szakon tanult, diplomázás után Visszarion Scsebalin mellett töltötte az aspirantúra éveit. 1963 óta szabadfoglalkozású zeneszerző. 1975-ben Vjacseszlav Artyomovval és Viktor Szuszlinnal megalapították az Asztraea együttest, amelyben orosz, kaukázusi, közép- és kelet-ázsiai hangszereken játszottak. Az 1992 óta Hamburg mellett élő Gubiadulina a berlini Művészeti Akadémia, a hamburgi Szabad Művészeti Akadémia és a stockholmi Királyi Zeneakadémia tagja, más elismerések mellett az Orosz Állami Díj, a japán császár érmének és a Goethe-medál kitüntetettje.