Ervin

Varnus Xaver és a MÁV Szimfonikusok közös orgonaünnepe

2009.03.04. 00:00

Programkereső

Varnus Xaver lesz a vendége a MÁV Szimfonikus Zenekar Mesterbérletének, március 10-én a Művészetek Palotájában. A műsoron Hidas Frigyes és Saint-Saens darabjai ígérnek emlékezetes estét.

A MÁV Szimfonikus Zenekar

Varnus Xaver tolmácsolásában Hidas Frigyes: Orgonaverseny című kompozíciója hallható, amely a szerző utolsó versenyműve. Hidas még 1997-ben komponálta Virágh Endre orgonaművész, a Belvárosi Plébániatemplom karnagya számára, aki azonban váratlanul meghalt és ezért a mű bemutatója elmaradt. A kotta néhány évig pihent, majd előkerült és éppen ebben az időben kereste meg a zeneszerzőt Varnus Xaver azzal a kérdéssel, van-e olyan műve, amely alkalmas a Művészetek Palotája új orgonáján való előadásra. Így történt, hogy a mű ősbemutatójára keletkezése után kilenc évvel, 2006. május 22-én került sor az új orgona ünnepélyes avató hangversenyén. A MÁV Szimfonikusok a komponista emléke előtt tisztelegve tűzi programra ezt a darabot, hisz a kétszeres Erkel-díjas, Érdemes művész, Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas Hidas Frigyes a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány megalakulásától 10 éven át volt a Kuratórium tagja.

A hangversenyt Saint-Saëns 1886-ban komponált, Liszt Ferenc emlékének ajánlott III., c-moll szimfóniája zárja, amelyet, mivel fontos szerepet játszik benne a hangszerek királynője, orgona-szimfóniának is szokás nevezni. Varnus Xaver így, ezen az estén nemcsak szólistaként, de egy számára új szerepben, zenekari tagként is színpadra lép. A művész 1977 óta koncertezik világszerte, ezalatt mintegy 3000 szólóhangversenyt adott, fellépései mindig tömegeket vonzanak. Legendásak a budapesti Zsinagóga-beli hangversenyei: alkalmanként több mint hétezer hallgató előtt játszik, de ugyanúgy teltházasak párizsi és angliai koncertjei is. Hangfelvételeit mindig nagy érdeklődéssel várja rajongói egyre növekvő tábora: a 2007-ben, a Művészetek Palotája új orgonáján készített lemeze egy év alatt négyszeres platinalemez lett. A koncertezés mellett rendszeresen ír, több könyve jelent meg, zenetörténeti előadásokat tart és gyakran szerepel különböző televíziós műsorokban. Előadóművészi sikereit 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el, míg szűkebb hazája, Kőbánya díszpolgárrá választotta.


Varnus Xaver

A MÁV Szimfonikus Zenekar március 10-ei hangversenyére a magyarországi szimfonikus zenekarok legjelentősebb seregszemléje keretében, a Magyar Szimfonikus Körképben kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az est karmestere, Kollár Imre, a zenekar művészeti vezetője lesz, aki az előadás előtt fél héttől, az Előhang című pódiumbeszélgetés keretében vall zenéről, művekről, hivatásról.

(2009. március 10. 18:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Előhang a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjéhez; Belépés a koncertre szóló jeggyel

19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Varnus Xaver (orgona); vez.: Kollár Imre; Schubert: VIII., h-moll "Befejezetlen" szimfónia, D 759; Hidas Frigyes: Orgonaverseny; Saint-Saëns: III., c-moll, "Orgona" szimfónia, op. 78; Magyar Szimfonikus Körkép)