Gertrúd, Patrik

Ránki Dezső zongoraestje

2009.03.07. 00:00

Programkereső

A Zongora elnevezésű hangversenysorozat márciusban is folytatódik a Zeneakadémián a legkiválóbb hazai és külföldi zongoraművészek közreműködésével. 2009. március 10-én, este fél nyolctól Ránki Dezső lesz az est főszereplője. Műsorán Haydn, Schumann, Debussy és Ravel művei szerepelnek.

Ránki Dezső

A Jakobi Koncert Kft. rendezésében ebben a szezonban még Nagy Péter, Bogányi Gergely és Grigory Sokolov zongorakoncertjeire kerül sor. A 2009/2010-es hangversenyszezonban ismét világhírű zongoraművészek lesznek Budapest vendégei: Fazil Say, Piotr Anderszewski, Oleg Maisenberg, Ching-Yun Hu, Grigory Sokolov, Vásáry Tamás, Bogányi Gergely és Ránki Dezső koncertjei mellett Perényi Miklós gordonka- és Midori hegedűestje is megrendezésre kerül a Zeneakadémia Nagytermében illetve a Művészetek Palotájában.

Ránki Dezső Budapesten végezte tanulmányait, 1973-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián, Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként. Még tanulóévei alatt, 1969-ben, 18 évesen nyerte meg a Zwickau-i Nemzetközi Schumann Verseny 1. díját, ez idő óta koncertezik világszerte. Rendszeresen fellép Európa legtöbb országában, több ízben járt Észak-, és Dél-Amerikában valamint két-három évente Japánban.

Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre Nationallal, az NHK zenekarával és számos neves karmesterrel, többek között Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel, Zubin Mehtával. Jelentős szerepet játszik életében a kamarazene, 1985 óta rendszeresen koncertezik Klukon Edit társaságában négykezes és kétzongorás művekkel. Legutóbb Washingtonban (Dukay-szerzői est), Berlinben, Genfben, Párizsban, Tokióban és New Yorkban volt fellépésük. A közelmúltban jelent meg közös lemezük Liszt és Satie kompozícióival a BMC kiadónál.

1973-ban Liszt-díjjal, 1978-ban Kossuth-díjjal, 1982-ben Budapest Főváros Művészeti Díjával, 1984-ben Érdemes Művész címmel, 1988-ban Bartók–Pásztory-díjjal, 1990-ben Kíváló Művész címmel, 2005-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki a Magyar Zeneművészet kategóriában. 2006-ban a Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetésben részesült, 2008-ban pedig másodszor is Kossuth-díjat kapott.

(2009. március 10. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Ránki Dezső (zongora); Haydn: c-moll szonáta, Hob. XVI/20; Ravel: Menuet sur le nom de Haydn; Debussy: Hommage a Haydn; Estampes; Schumann: Humoreszk, op. 20; A Zongora/5)