Emma

Bartoli a Müpában

2009.03.09. 00:00

Programkereső

Cecilia Bartoli, a világ talán legismertebb operasztárja május 1-jén és 4-én lép fel a Művészetek Palotájában. Első fellépésén Händel oratóriumaiból énekel, a másodikat Maria Malibran emlékének szenteli.

Cecilia Bartoli

A 18. század elején Rómában – erkölcsi és vallási okokra hivatkozva – betiltották az opera műfaját. A zeneszerzők azonban továbbra sem írtak mást, mint addig – csupán a külsőt, műfajt változtatták meg. Az "opera proibitá" tehát oratóriumokban élt tovább. A műfaj egyik legnagyobb mestere nem más volt, mint Georg Friedrich Händel. Aki lemezről még nem ismeri, május 1-jén megtudja, mennyire vérbő áriák rejlenek az oratóriumokban.

Május 4-én a 201 éve született díva, Maria Malibran repertoárját ismerhetjük meg. Persiani, Mendelssohn, Rossini, Donizetti, Bériot, Balfe és Hummel műveiben nagyszerű "új" zenéket ismerhet meg a közönség.

(2009. május 1. Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) 19:30 - Cecilia Bartoli estje: "Händel Itáliában – áriák és zenekari darabok"; km.: Bázeli Kamarazenekar

2009. május 1. Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) 19:30 - Cecilia Bartoli estje: "Maria Malibran – a romantika forradalma"; km.: La Scintilla Zenekar)