Konrád, Tivadar

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.03.12. 00:00

Programkereső

Nemcsak koncertek várják a Haydn-emlékév jegyében az Ausztriába látogató közönséget: történelmi helyeken sétálgatva, különleges kiállításokat látogatva is közelebb kerülhetünk Joseph Haydn életéhez és művészetének minden csodájához.

Hammerklavier (foto: Schloss Esterhazy Management)

Burgenland
A 2009-es emlékév központi kiállítása A Haydn-jelenség címmel Eisenstadt négy, egymással szoros kapcsolatban álló helyszínén enged bepillantást Joseph Haydn életébe és zenei munkásságába – a munkahelyétől a magánéletén át egészen az őt körülvevő világig. Az Esterházy-kastélyban az udvari és színházi zeneszerzőre, míg a közeli Haydn-házban a művész magánéletére fókuszál a kiállítás. Az Egyházmegyei Múzeumban található tárlat Haydn templomi zenéivel foglalkozik, ahol az egykori ferences rendi kolostorban létrehozott kiállítás a nagy zeneszerző egyházi alkotásaihoz kapcsolódó értékes kéziratokat és jegyzeteket vonultat fel. A Tartományi Múzeum Haydn pannóniai térségben végzett alkotómunkájának szenteli a kiállítást.

Az ínyenceket két különleges koncert várja. Április 24-én a 4. Joseph Haydn Kamarazenei Verseny győztesei adnak gálakoncertet az Esterházy-kastény Haydn-termében. Május 11-én pedig a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara Bertrand de Billy vezényletével és Xavier de Maistre hárfaművész közreműködésével hallható. (További információk: www.haydn2009.at)

Bécs
Akit érdekel a korabeli hangzás, annak a történelmi hangszereken előadott négy hangversenyt mindenképpen érdemes meghallgatnia a Zeneegyletben március 22-én, 23-án, 28-án és április 4-én. A Hadd szóljanak ismét című sorozat a Bécsi Tavaszi Fesztivál keretében kerül megrendezésre. Ha gyalogosan szeretne Haydn nyomába eredni, ne hagyja ki április és október között a vezetett sétákat, amelyek érintik az Anker-órát és a Haydn-házat is. (Időpontok: szombaton és vasárnap 10:30-kor.) A Szent Ágoston-templomban Haydn összes miséje meghallgatható április 5. és június 28. között minden vasárnap. A Zene Házában pedig az Imperial Quartet ad ingyenes koncerteket július és szeptember között, minden szombaton délután három órakor. (További információk: www.wien.info/haydn-jahr-2009)

Alsó-Ausztria
A melki apátság csodálatos díszletet nyújt a minden évben pünkösdkor megrendezett Nemzetközi Barokk Fesztivál előadásaihoz. Május 30-án Purcell és Händel művei mellett Haydn No. 8-as szimfóniáját adja elő a Collegium Musicum Den Haag, Claudio Riberio vezényletével. (További információk: www.barocktage.at)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)