Konrád, Tivadar

Komlósi Ildikó és Polgár László az Operaházban

2009.03.18. 00:00

Programkereső

Március 23-án 19.30-tól nemzetközi sztárjaink közreműködésével ad hangversenyt a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. Az esten Bartók két remeke, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára csendül fel.

A kékszakállú herceg vára tragikus hőseit világszerte ismert és sikeres énekeseink: Komlósi Ildikó és Polgár László keltik életre.

Komlósi Ildikó 1984-ben Ónodi Mária növendékeként diplomázott a Zeneakadémián. 1985-ben Londonban és a milánói Scalában képezte tovább magát, ugyanebben az évben a Magyar Állami Operaház tagjává vált. 1986-ban a Pavarotti Énekverseny győzteseként Pavarotti oldalán debütált Verdi Requiem-jében, Lorin Maazel vezényletével. A versenygyőzelmek után Bécsben és Frankfurtban, majd 1990-tõl a milánói Scalában aratott emlékezetes sikereket. A kilencvenes években meghódította a Távol-Keletet, majd Észak-Amerikát is; a New York-i Metropolitanben 1998-ban debütált.

Polgár László tanulmányait Eyssen Irénnél kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta Kutrucz Éva és Révhegyi Ferencné növendékeként. Az Operaházban 1971-ben debütált Ceprano gróf (Verdi: Rigoletto) szerepében. 1972-ben lett az Operaház ösztöndíjasa, 1973-tól magánénekes, s hamarosan a színház vezető basszistája lett. A hetvenes években sorra nyerte a nemzetközi versenyeket, első helyezést szerzett a Dvorák, a Schumann, az Erkel, a Hugo Wolf és a Pavarotti Énekversenyen. Részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékok előadásain, a zürichi és müncheni operaszínpadok rendszeres vendége. A világ minden táján fellépett, Bartók Kékszakállújának szerepét énekelte Athénban, Chicagóban, Drezdában, Koppenhágában, Londonban, Prágában, Tokióban és a milánói Scalában is.