Sándor, Ede

Évszázadok találkozása a Festetics Palota Tükörtermében

2009.03.19. 00:00

Programkereső

Három különböző korban született művet hallhat a közönség a MÁV Szimfonikusok március 20-i kamarahangversenyén a Festetics Palotában. Az est közreműködői Mukk József és Thomas Jöbstl lesznek, a karmesteri pulpituson pedig Kollár Imre, az együttes művészeti vezetője és vezető karmestere áll majd.

Kollár Imre

Elsőként a még mindössze 17 éves Wolfgang Amadeus Mozart C-dúr szimfóniája szólal meg. A mű, melyet igazi fiatalos jókedv hat át első hangjától az utolsóig, még a felhőtlen salzburgi időszakban született, 1773-ban.

Ezt követően Vajda János Sinfonietta című, vonós zenekarra komponált négytételes művét adják elő a MÁV Szimfonikusok művészei. A darab a marosvásárhelyi Bólyai Társaság felkérésére íródott 2002-ben.

Benjamin Britten a 20. század legnagyobb angol zeneszerzője, két közeli barátja, Peter Pears énekes és Dennis Brain kürtös számára írta az est zárószámaként felcsendülő Szerenádot. A műben angol költők verseit dolgozza fel, amelyek mind az éjszakáról szólnak – annak szépségéről, poéziséről, sejtelmességéről, szorongásairól. A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén Mukk József, a Magyar Állami Operaház magánénekese és Thomas Jöbstl, a Bécsi Filharmonikus Zenekar kürtművésze közreműködik. Az est karmestere Kollár Imre.

(2009. március 20. 18:00 Festetics-palota (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Mukk József (ének), Thomas Jöbstl (kürt); vez.: Kollár Imre; Mozart: C-dúr szimfónia, K 200; Vajda János: Sinfonietta; Britten: Szerenád tenor hangra és kürtre)