Márk

Frankofónia Ünnepe 2009

2009.03.19. 00:00

Programkereső

Március 20-a a Frankofónia nemzetközi ünnepe. Ebből az alkalomból a budapesti Francia Intézet további kilenc ország diplomáciai képviseletével fogott össze, hogy megrendezze az itthon kilencedik alkalommal jelentkező Frankofónia Ünnepét március 17. és 30. között.
83b4f179-df1f-45a7-be9b-35d4e0d7c7fb

A programsorozat során a francia nyelvet használó országok kulturális sokszínűségét ismerhetik meg az érdeklődők az irodalom, a zene, a filmek, színházi és gasztronómiai különlegességeken keresztül.

A budapesti program kiemelkedő eseménye a France Culture rádióadó Les Papous dans la tête (Pápuák a fejben) című kultikus műsora. A kivételes irodalmi performansz alkotói vidám szó- és nyelvjátékkal várják a francia nyelv kedvelőit (március 21. 19:00 Francia Intézet).

A Francia Intézet vendégül látja a belga Képregénymúzeum Európaiak, európai szemmel című kiállítását is, amely egy mulatságos portrét fest a kontinens lakóiról (március 18-24. Francia Intézet). A frankofón zenei világot idén a francia La Caravane Passe és a svájci Gypsy Sound System képviselik, akik a Gödör Klubban lépnek fel (március 20. 21:30). A Frankofónia Ünnepe a már jól ismert frankofón mozi maratonnal zárul (március 27. 20:00 Francia Intézet). Az öt filmből álló táv teljesítőit a Francia Intézet francia reggelivel jutalmazza.

A Frankofóniát Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden is megünneplik, ahol a helyi Alliance française (francia kulturális egyesület) gondoskodik a programokról. A teljes program a www.francophonie.hu weboldalon olvasható.