Zita, Mariann

Japán Napok a Thália Színházban

2009.03.21. 00:00

Programkereső

Origami foglalkozás, ikebana bemutató, kandzsi rajzolás, sárkánykészítés, bonsai fák és szaktanácsadás, manga, anime, gó, táncpad, a Japán Alapítvány Kiotó kiállítása, szusi és japán teakülönlegességek a Thália Színház előcsarnokában.

A 2009-es év mind Japán, mind Magyarország részéről két évfordulót jelent: japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. évfordulóját és újrafelvételének 40. évfordulóját. Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolata 1869-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia idején vette kezdetét. A II. világháború után 1959 augusztusában a diplomáciai kapcsolatot újraélesztik, 1960-ban mindkét országban létrehozták a követséget, majd 1964-ben mindkét ország azt nagykövetségi rangra emelte. 1989 után, miután Magyarországon a rendszerváltás megtörtént, részben japán támogatásnak köszönhetően a két ország közötti kapcsolat ugrásszerű fejlődésnek indult. Azóta a két ország kapcsolata a politika, a gazdaság és a kultúra terén folyamatosan fejlődik. Ennek ékes bizonyítéka a fesztivál japán kultúrát bemutató sorozata.

A kotótól a klasszikusokig – március 21. 19:30
Gayo Nakagaki egy ősi japán húros hangszer továbbfejlesztett változatán játszik. Ez a "modern" koto hagyományos hangszer hangzását tökéletesen megőrizte, de kibővített hangkészlete miatt lehetővé vált, hogy nyugati művek átiratait és mai zeneszerzői törekvéseket reprezentáló kompozíciókat is megszólaltassanak rajta. Közreműködik Yoshihiro Ota (zongora), Gayo Nakagaki (koto) és a Tokyo-Budapest Ensemble, melynek művészeti vezetője Berkes Kálmán.

A Tokiói Kamaraopera vendégjátéka – március 22. 19:00
A Kamaraoperát 1969-ben, öt, a japán opera meghatározó személyisége alapította: Hiroshi Wakasugi (karmester), Masayoshi Kuriyama és Reiji Mitani (mindketten rendezők), Ryosuke Hatanaka (ügyvezető, a Tokiói Új Nemzeti Színház első művészeti igazgatója) és Murao Sugita (művészeti mecénás). Ez a különleges és egyedülálló társulat az elmúlt időszakban számos kamaraoperát állított színre a legkiválóbb művészekkel (karmesterekkel, énekesekkel, hangszerművészekkel, zeneszerzőkkel, rendezőkkel és tervezőkkel). A száznál is több produkció között mesterművek, Japánban nem vagy csak ritkán játszott darabok valamint új művek találhatók. Díjak sora fémjelzi az együttes működését: Suntory Zenei Díj, Giraud Opera Díj, National Arts Fesztivál Díja. Nemzetközi turnéik során eljutottak az Izraeli Nemzetközi Fesztiválra, a rangos ISCM Kortárszenei Fesztiválra, Angliába, Moszkvába és Szentpétervárra. Különös hangsúlyt fektetnek a japán színházi kultúra és az új színházi lehetőségek összekapcsolására.

(2009. március 21-22. 11:00 órától – Thália Színház (Budapest) - Japán Nap)