Konrád, Tivadar

Beethoven és a MÁV Szimfonikusok

2009.03.28. 00:00

Programkereső

Az örök és megunhatatlan Beethoven művei csendülnek fel Kocsis Zoltán közreműködésével április 3-án péntek este a MÁV Szimfonikus Zenekar bérleti hangversenyén a Zeneakadémián.

Ludwig van Beethoven

A MÁV Szimfonikus Zenekar Beethoven-estje a közönség legszélesebb rétegeinek érdeklődésére tarthat számot. Beethoven, a bécsi klasszikus zeneszerző darabjait mindmáig a legtöbbet játsszák a világ hangversenytermeiben, és az áprilisi estén a világszerte elismert magyar előművészek is garantálják a sikert.

Beethoven az István király nyitányt Kotzebue István király, vagy Magyarország első jótevője című drámájához írta, amellyel 1812-ben az új Pesti Színházat avatták fel és benne igazi, magyar verbunkos jellegű témát használ fel.

A szerző öt zongoraversenye közül az utolsót az utókor a Császári, vagy Uralkodói jelzővel látta el, a nyitó tétel kétségtelenül ünnepélyes karaktere okán. Gyönyörű versenymű, melyben Beethoven pompásan kihasználja mind a zongora, mind a zenekar hangzásának minden lehetséges szépségét. A versenymű szólistája világhírű zongoraművészünk Kocsis Zoltán lesz, aki zeneigazgatói elfoglaltsága mellett egyre ritkábban lép fel szólistaként.

A koncert zárószáma Beethoven VI. szimfóniája, a Pasztorál, mely vallomás a zeneszerző természet-szeretetéről. A hangverseny karmestere Takács-Nagy Gábor, a MÁV Szimfonikusok első vendégkarmestere, aki már több éve rendszeresen és nagy sikerrel dolgozik a zenekarral.

(2009. április 3. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - A MÁV Szimfonikus Zenekar Beethoven-estje; km.: Kocsis Zoltán; vez.: Takács-Nagy Gábor; Beethoven: István király - nyitány; Esz-dúr zongoraverseny; VI. "Pastorale" szimfónia)