Csilla, Noémi

6. Haydn-napok a rohraui kastélyban

2009.03.30. 00:00

Programkereső

2009. június 25–28. között Rohrau híres szülöttjére, Joseph Haydnra emlékezik. A zene, az irodalom és a színjátszás területéről érkező művészek fejezik ki tiszteletüket a nagy zeneszerző iránt. Játsszon a Fidelióval és nyerjen CD-ket, és két jegyet a rohraui Haydn-napokra!
fffeaaad-f643-4036-8e16-52178b8b5adb

Haydn és Harrach – ennek a két ismert névnek köszönheti történelmi jelentőségét Rohrau, a Bécstől nem messze található község. A Harrach család kastélya a híres magángyűjteménnyel, Joseph és Johann Michael Haydn zeneszerzők szülőháza, valamint a rohraui plébániatemplom jelentik a 6. Haydn-napok a rohraui kastélyban című rendezvénysorozat helyszíneit.

A 2009-es Haydn-évben első alkalommal vonják be a történésekbe a hainburgi plébániatemplomot is, ahol csütörtökön a Salzburgi Udvari Zenekar játszik Wolfgang Brunner vezényletével. A nyitókoncert az osztrák egyházi zene ritkaságaiból ad egy kis ízelítőt.

Péntek este a bécsi Concilium musicum zenekar és Michael Brüssing (baryton) szólista ad koncertet az Esterházy-birtok udvari zenéjét felelevenítve.

Szombaton délután a bécsi Concilium musicum kvartettje adja elő Mozart és Haydn műveit a Haydn-szülőházban, majd ezt követően a Salzburgi Udvari Zenekar Wolfgang Brunnerrel (zongora), Cornelia Löscherrel (hegedű) és Luise Buchbergerrel (cselló) szólaltat meg zeneműveket a Haydn-fivérektől és Joseph Wölfltől. A koncertet Dr. Wilhelm Sinkovicz moderálja.

A vasárnap egy ünnepi misével kezdődik Rohrau barokk plébániatemplomában. Az ebéd után a "kastélyünnep" alkalmával a Szász Fúvósakadémia zenél az udvaron, és Michael Heltau színész olvas fel. Egy zenés színházi darab, az Egy virág Haydnért fejezi be a 6. Haydn-napok a rohraui kastélyban rendezvénysorozatot. A keretprogramok lehetőséget kínálnak a Haydn-ház és a Harrach-festménygyűjtemény megtekintésére.

Kérdésünk: Hol született Joseph Haydn? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak a helyes megfejtés betűjelét írja!)

A) Hainburg
B) Bécs
C) Rohrau
D) Fischamend

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a rohraui Haydn-napokra, és két másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

(2009. június 26. 19:30 - A rohraui kastély Clarissa terme - Zene az Esterházy hercegeknél; Joseph Haydn és Luigi Tomasini művei; km.: Concilium musicum Wien, Michael Brüssing (bariton), Gerhard Tötschinger (próza)