Konrád

Az AKKU utolsó napja

2009.04.01. 00:00

Programkereső

Szomorú napra virradt az AKKU (Alternatív Kulturális Közösségek Uniója): március 31-én bezárni kényszerült az elmúlt hónapokban mindenki számára nyitott kapuját. Az intézmény záró-sajtótájékoztatóján nem jelentek meg az önkormányzat képviselői, pedig egyedül ők tudtak volna magyarázattal szolgálni a történteket illetően.

A VII. kerületi önkormányzat máig nem tisztázott okok miatt szólította fel az AKKU-t a hét hónapja birtokba vett Kazinczy utcai épületének eredeti állapotában való visszaszolgáltatására. Az "eredeti állapot" kitétel megfelelő értelmezése azonban már csak amiatt is nehéz az AKKU számára, mivel a meglehetősen romos állapotban átvett raktárépületet a kulturális szervezet széleskörűen felújította, számos technikai berendezést építettek be. A vezetőség februárban kapta kézhez az önkormányzat felszólítását, miszerint március 31-ével vissza kell szolgáltatniuk az ingatlant, hiszen "nem írták alá az önkormányzattal kötött bérleti szerződést".

Horgas Péter művészeti vezető elmondta: nem értik, hogy miért nem kezdeményeztek velük párbeszédet a problémás bérleti szerződéssel kapcsolatban, hogy vajon miért nem írták alá - ehelyett kész tények elé állították őket. A korábbi megállapodás ugyanis úgy szólt, hogy az önkormányzat támogatja az AKKU üzemeltetését, annak alapvető költségeit - a havi bérlemény ugyanis 3-4 millióra rúg -, ám erről a későbbiekben szó sem esett, a szerződés sem tartalmazta. A VII. kerületi önkormányzattal való kölcsönösen harmonikus együttműködés egyik pillanatról a másikra vett váratlan fordulatot. A döntés már csak amiatt is érte váratlanul az AKKU-t, mivel az önkormányzat nemrég éppen az ő programtervezetük segítségével nyerte el a Kultúra utcája elnevezésű projekt 800 milliós beruházását: ebből több mint 400 millió forint kifejezetten az AKKU ingyen és bérmentve írt pályázati anyagának támogatására ítélték oda.

cf41544e-1a3f-4cf5-ad7e-7611e68f177c

Horgas Péter szerint az is egy nehezen elszámolható tény, hogy itt nem csak egy épületet hoztak létre, hanem nagyon sok szervezettel, nemzetközi szinten is elkezdtek kialakítani kapcsolatokat, tehát valóban azzal a tizenöt, a szerződés szerint eredetileg rendelkezésre álló évvel számoltak. "Talán az egyik legfájdalmasabb, hogy korábban nem is nagyon tudtuk még, hogy ez az esélyegyenlőségi központ mit jelent, de most megtudtuk. Egy nagyon nagy felelősség. Nagyon sok ember számára itt valami be lett ígérve, és ez az egyetlen egy dolog, amivel nem tudok elszámolni" - adott hangot elkeseredésének az igazgató. Az épületet várhatóan április 9-éig kell az AKKU-nak visszaszolgáltatnia.

A kialakult helyzet ellenére Horgas Péter munkatársai, barátai iránti büszkeségének adott hangot: "Ha mi el is megyünk innen, az épület megvan. Sikerült felépíteni, és lehet, hogy az AKKU-nak az a története, hogy keres magának helyeket, hogyha hét évig is tart, és azokat akkumulálja". Az AKKU így vándorlásba fog, helyeket keres: már több belvárosi és vidéki megkeresést is kaptak. Nem adják fel: az utolsó napon, 31-én éjfélig tartó búcsúbulival, sírva vigadva várták az érdeklődőket, ahol számos zenekar működik közre a "halotti toron".