Csilla, Noémi

A világ 10 leginspirálóbb zenekara

2009.04.02. 00:00

Programkereső

A Gramophone brit klasszikus zenei magazin novemberben adta közzé a világ húsz legjobb szimfonikus zenekarának listáját, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar a 9. helyen szerepelt. Ezúttal a tíz leginspirálóbb együttest gyűjtötték össze.

A Gramophone szerkesztői a korábbi lista után sok kritikát kaptak, a konstruktívabbakra hallgatva ezúttal olyan zenekarokat emeltek ki, amelyek a válság miatt zsugorodó kulturális büdzsék idején is be tudják mutatni a zene szerepét a társadalomban. A zsűrizéshez olyan elismert muzsikusok tanácsát kérték, mint Julian Lloyd Webber, Sarah Chang, vagy Philippe Graffin, az eredmény pedig egy sorrend nélküli tízes lista:

Youtube Szimfonikus Zenekar - a klasszikus zene demokratizálásáért, globális, befogadó hozzáállásáért.

Simón Bolivar Ifjúsági Zenekar - a venezuelai együttes az állampolgárok életminőségének javításáért dolgozik.

Királyi Filharmonikus Zenekar - az egyik első együttes, amely az oktatásban szerepet vállalt, Engage nevű programjukkal a zenét szokatlan helyszínekre juttatják el, más művészeti ágak képviselőivel dolgoznak együtt.

Kínai Filharmonikus Zenekar - a nyugati klasszikus zenét egy olyan országba juttatták el, ahol azt évtizedekig tiltották.

Buskaid Ensemble - a sowetói vonósegyüttest utcazenészek hozták létre, hogy Dél-Afrika kisközösségeinek gyerekeihez eljuttassák a zenét.

ec67666f-4ce1-4a69-8309-b7139fb22402

Nyugat-Keleti Díván Zenekar - Daniel Barenboim a zenekart 2003-ban alapította Edward Said palesztin irodalomtudóssal közösen azzal a céllal, hogy elősegítse a Közel-Kelet népei közötti megbékélést.

Orchestre National d’Ile de France - a párizsi együttes szokatlan helyszínekre, gyárakba és külvárosi iskolákba juttatja el a zenét.

Berlini Filharmonikus Zenekar - a város életébe szervesen kapcsolódó, jelentős oktatási programot vezető együttes.

Londoni Szimfonikus Zenekar - a környezte felé nyitó együttes, a londoni St. Luke’s templomban oktatási programokat, és más zenei stílusoknak otthont adó helyszínt alakított ki.

New York-i Filharmonikus Zenekar - a kultúrdiplomáciában élen járó együttes, amely a tavalyi sokat vitatott észak-koreai fellépés után idén Vietnámba készül.