Béla

Susan Graham és az Ensemble Matheus

2009.04.04. 00:00

Programkereső

A korzikai születésű Jean-Christophe Spinosi hegedűművész és karmester 1991-ben, 26 éves korában alapította meg a Matheus Vonósnégyest. A kvartett 1993-ban díjat nyert az Amszterdami Van Wassanae Versenyen. Ez a vonósnégyes vált később a magjává az Ensemble Matheus zenekarnak, mellyel a versenyművektől az operákig, szimfóniáktól a misékig valamennyi műfajban kipróbálhatta zenei talentumát.

Susan Graham

Neves szólistákkal dolgozott együtt, partnere volt többek között Sandrine Piau, Verónica Cangemi, Matthias Goerne, Philippe Jaroussky, Marie-Nicole Lemieux, Nathalie Stutzmann, Jennifer Larmore, Sara Mingardo, Marjana Mijanovoic. Lemezfelvételeivel számos díjat nyert. 2008 nyarán Bécsben a Varázsfuvolát vezényelte a Theater an der Wien-ben.

Budapesten napjaink egyik legfényesebb operacsillagát, „Amerika kedvenc mezzóját”, Susan Grahamet kíséri. A művésznőt 2004-ben a Musical America az év énekesnőjének választotta, a texasi Midland (a művésznő itt töltötte gyermekkorát) szeptember 5-ét „Susan Graham Nappá” nyilvánította.

(2009. április 4. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Susan Graham, Ensemble Matheus; vez.: Jean-Christophe Spinosi; Haydn: g-moll "A tyúk" szimfónia, Hob. I:83; C-dúr "A medve" szimfónia, Hob. I:82; Áriák Mozart operáiból)