Béla

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.04.06. 00:00

Programkereső

Tovább hömpölyög a Haydn-év programfolyama, és mivel ígéretesebbnél ígéretesebb koncertek, előadások várják az érdeklődőket, nem kell sok szerencse ahhoz, hogy egy jó hangversenyt fogjunk ki magunknak. Jó horgászást az itthoni és ausztriai programok között!

Harry Bicket (fotó: Geraint Lewis)

Burgenland
Június 18–21. között Burgenland ad otthont a Sturm & Stress fesztiválnak. Középpontjában Haydn mint a szimfónia műfajának megalkotója áll. Egy nagyjából négy éves periódus alatt (1768–1772 között) a mester számos olyan kísérleti kompozíciót készített, amelyek mára a szimfónia atyjává emelték. Haydn úttörő jellegű szimfóniáit számos híres, nemzetközileg elismert zenész és zenekar fogja előadni, többek között Harry Bicket és kamarazenekara, a The English Concert, akik a 45. "Búcsú" szimfóniát is játszani fogják.
(További információk: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria
A ziersdorfi Weinviertel koncertházban számos rendezvénnyel tisztelegnek Haydn előtt. A koncertház szecessziós termei közül a bálterem egykoron a legszebbnek számított Bécstől Prágáig, s napjainkban a felújítását követően ismét régi fényében ragyog. 2009. május 29-én a Haydn-év alkalmából Nikolaus Straka fogja elmagyarázni egy kifejezetten gyerekeknek szóló koncert keretében, hogy ki volt valójában Haydn. A gyerekek a rendezvény során megismerkedhetnek Haydn-korabeli hangszerekkel is. 2009. május 29-én az Academia Allegro Vivo, Bijan Khadem-Missagh vezényletében fog versengeni a bécsi zongoraművésszel, Roland Batikkal, aki Friedrich Gulda tanítványaként az egyik leghíresebb osztrák jazz-zongorista. Ezúttal Joseph Haydn három leghíresebb zongoraművét hallgathatja meg a nagyközönség.
(További információk: www.konzerthaus-weinviertel.at)

Bécs
Bécs egész nyáron bővelkedik Haydn-programokban. 2009. május 29-én, 30-án és 31-én az Osztrák Tudományos Akadémián hallgathatják meg Haydn A teremtés című oratóriumát Martin Haselböck vezényletében. A bécsi Szépművészeti Múzeumhoz tartozó Régi hangszerek gyűjteménye 2009. június 6-án Haydn a zongoránál címmel rendez koncertet, amelynek során a bécsi klasszika eredeti hangzása tárulhat a hallgatók elé. Az előadók Richard Fuller, Stephan Gottfried és Norbert Zeilberger, a régizene mesterei. A Belvedere-ben a Haydn hangjai a Belvedere-ben címet viselő rendezvényére kerül sor május 15-én és 27-én, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem tanárainak és diákjainak előadásában.
(További információk: www.vienna.info/haydn-year-2009)

Sopron
A Soproni Ünnepi Hetek programjai idén a Haydn-év jegyében lettek összeállítva. Június 19-én 19 órakor veszi kezdetét a Fő téren a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és az egyesített soproni kórusok Haydn A teremtés című oratóriumának előadása, a Soproni Zeneegyesület alapításának 180. évfordulója alkalmából.
(További információk: www.prokultura.hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt.
(További információ: www.haydn2009.net)