Béla

A hét portréja: André Previn

2009.04.06. 00:00

Programkereső

A jazztől a musicalen át, a filmzenén keresztül a kalsszikusig ível a német muzsikus repertoárja, akinek zenei tevékenysége a zongorista, karmesteri és zeneszerzői funkciót is felölfeli. A Grammy-díjas zenész éppen ma ünnepli 80. születésnapját.
0bcd7e6c-3dec-4dc5-b0ca-b4a08e7d3d18

A kiváló zongoraművész, karmester és zeneszerző – eredeti nevén Andreas Ludwig Priwin – 1929. április 6-án született Berlinben. 1938-ban családja a náci uralom elől az Egyesült Államokba költözött. Később a csodagyermek Previn Los Angelesben játszott jazz-zongoristaként.

Már tizennyolc évesen megjelentek első lemezei az RCA-nál. Eleinte a swing határozta meg stílusát, amíg 1950-ben fel nem fedezte magának a bop hangzásvilágát. Triót is alapított ebben a szellemben. A nagy áttörést az az albuma hozta el, amelyiken a My Fair Lady zenei anyagát jazz stílusban interpretálta. Ennek a mintájára aztán több Broadway-sikert jazzesített. 1962-re azonban teljesen elhagyta a jazz-t, és idejét egészen a komolyzenének szentelte, mint karmester.

1967-ben a Houstoni Szimfonikus Zenekar karmestere lett, a következő évben a Londoni Szimfonikusokat dirigálta, majd vezényelte a Pittsburghi Szimfonikus Zenekart, a Royal Filharmonikusokat és a Los Angelesi Filharmonikus Zenekart is. Komponálással is foglalkozott: filmzenét és musicaleket, egy cselló- és egy gitárversenyt írt.

1988-ban a komolyzene és az opera terén végzett munkájáért megkapta a Kennedy Központ Kitüntetését az Egyesült Államokban. Az Egyesült Királyság Tiszteletbeli Lovagja címet is elnyerte, bár nem használhatja a "Sir André Previn" címet, mert nem brit állampolgár. Los Angeles-i pályafutása során sok filmzenét komponált, többek között a Csókolj meg, Katám!, az Irma, te édes és a My Fair Lady című filmekét. 1969 után a klasszikus zenére összpontosított: következő években csak kivételes alkalomnak számított például Ella Fitzgeralddal és Itzhak Perlmannal való jazz-együttjáték.

1989-ben, röviddel azelőtt, hogy a Los Angelesi Filharmonikusok éléről visszavonult volna, Previn újra visszatért a jazzhez egy trió-albummal, bebizonyítván, hogy mit sem veszített képességeiből. Azóta a karmesterkedés mellett gyakran látogatja a Telarc, az Angel és a Deutsche Gramophon stúdióit, mint jazz-zongorista, de e mellett komolyzenei indíttatású darabokat is komponál.

André Previn házasságai nagy nyilvánosságot kaptak. Ötször nősült, felesége volt Dory Previn, Mia Farrow, Betty Bennett és Heather Sneddon, majd 2002-ben feleségül vette Anne-Sophie Mutter hegedűművészt, aki számára hegedűversenyt komponált. 1999-ben Gil Shahammal együtt Grammy-díjban részesült a "Legjobb kamarazenei előadás" kategóriában. 2005-ben érdemei elismeréseként a Glenn Gould-díjjal tüntették ki.