Csilla, Noémi

Jónás Tamás kapta az AEGON Művészeti Díjat

2009.04.07. 00:00

Programkereső

Az egyik legrangosabb művészeti elismerésként számon tartott díjat idén Jónás Tamás költőnek, az Önkéntes vak című kötetéért ítélte oda az irodalmi zsűri, amely immár negyedszer dönt a díj sorsáról. A három millió forinttal járó elismerés egy másik művészeti ághoz tartozó társdíjas jelölésével is együtt jár. Az AEGON Művészeti Díj ünnepélyes átadására holnap kerül sor.

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi művéért.

Zatykó Péter, az AEGON Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy most, a gazdasági válság idején is fontosnak tartják, hogy támogassák a díjat, hiszen, amikor megalapították azt, hosszútávra terveztek. Ahogy fogalmazott: "Életünkben mély nyomokat hagynak a művészeti alkotások, és ha megvonnánk a támogatást az értékek születésétől, korszakok, fontos színterek szűnnének meg."

A díj nemcsak pénzjutalommal, hanem kézzelfogható képzőművészeti alkotással, egy kisplasztikával is jár. "Idén Major Jankát, a Képzőművészeti Egyetem egyik diákját érte a megtiszteltetés, hogy elkészíthette a Díjat és a Társdíjat is, és mindez az AEGON Magyarország Zrt. fiatal művészeket támogató rendszerének részeként" – mondta Drevenka Edit pr-vezető.

Az AEGON Művészeti Díj különleges konstrukcióval rendelkezik: míg a Díjat szakmai zsűri ítéli oda, a Társdíj sorsáról maga a díjazott dönthet, ő választhatja jelöltjét. "A díjazott nevét minden évben tavasszal, míg a társdíjas nevét ősszel, tehát fél évvel később jelentjük be. A társdíjas szigorúan más művészeti ág képviselői közül kerülhet ki, ezzel is erősítve az egymásra figyelést, a más művészeti ágak iránti érdeklődés és nyitottság jegyében" – emelte ki Eszéki Erzsébet, a díjhoz kapcsolódó sorozat, a Képzett társítások szakmai vezetője, a program kidolgozója, szerkesztője.

329a9e28-c058-4b2a-bb73-f3eb8d93e3bf

A szakmai zsűri tagjai: Lévai Balázs a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője. Bestseller című sorozatában már közel 30 világhírű kortárs írót mutatott be a magyar nézőknek, a beszélgetések szerkesztett változata kötetben is megjelent az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, az ELTE BTK 18-19. századi magyar irodalomtörténeti tanszékén tanszékvezető egyetemi docens, aki 2009 március 15-én Széchenyi-díjat vehetett át.

Vojnich Erzsébet festőművész, aki 2008-ban vett részt először a zsűri munkájában.

Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus, több irodalomtörténeti kötet Pulitzer-díjas szerzője, aki a zsűri nevében így indokolta a döntést: "Az AEGON Művészeti Díjról döntő zsűritagok úgy találták, hogy a 2008-ban megjelent szépirodalmi művek között Jónás Tamás Önkéntes vak című kötete nyújtotta a legmegrendítőbb esztétikai élményt.

Jónás Tamás kihívóan, szemérmetlenül őszinte és provokatív költő. Költészetével az olvasóra terheli a létét érintő egzisztenciális problémáit, védtelenségét, betegségét, anyagi gondjait, nők melletti magányát és származását. Kötetzáró versében (a hátsó borítón!) egyértelműen pontos felsorolását adja a nyomasztó és állandó küzdelembe hajszoló gondjainak. Az idegen olvasó is felelősséget érez a személyesen ismeretlen költő iránt, amikor az kijelenti, hogy ebben a küzdelemben vesztésre áll. De az egyedüllétnek a versekben látott fokán is van kedve és ereje perlekedni, József Attilá-s gesztussal, szembeszegülni az élet megszokott szerepeivel. Dacosan utasítja el, hogy nemesített fa legyen szépelgők haszonkertjében, hogy versek szolgája legyen, nem akar szégyenlős senkinek jól letagadható senkije lenni. Csakhogy ezek a versek ereszkedő dallamúak, ez a versvilág a rontott életről hoz nyers, erős képeket.
Jónás Tamás költészete emberi és nyelvi küzdelem, hogy kifejezze az általa végletesen tragikusan megélt emberi utat, hogy itt tartsa magát köztünk."