Emma

Ez a név tényleg kötelez

2009.04.08. 00:00

Programkereső

A Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar legutóbbi budapesti koncertje, melyen az alapító Claudio Abbado vezényelt, az év nagy eseménye volt. Április 18-i hangversenyük, amelyen a névadó III. (d-moll) szimfóniáját adják elő, minden bizonnyal ismét beszédtéma lesz.

Ingo Metzmache (fotó: Mathias Bothor)

A Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar több mint egyszerű ifjúsági zenekar. Az 1986-ban alapított együttes elsőként tarthatott nyilvános meghallgatásokat az egykori "keleti tömb" országaiból érkező fiataloknak, megteremtve a lehetőséget arra, hogy a nyugati és a szocialista országok fiataljai együtt zenélhessenek. A zenekart ma is Európa vezető együttesei közé sorolják.

Ezúttal egy Mahler-művel, a III. (d-moll) szimfóniával érkezik a Müpába az együttes, a karmester az elsősorban a 20. századi és a kortárs repertoár elkötelezett tolmácsolójaként ismertté lett, de ma már késő romantikus alkotásokat is gyakran dirigáló Ingo Metzmacher lesz, Zarathustra szavait pedig a neves brit opera- és koncerténekesnő, Jane Irwin tolmácsolja.

(2009- április 18. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
A Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar koncertje
Vez.: Ingo Metzmacher, km.: Jane Irwin, a Nemzeti Énekkar Női Kara (karig.: Antal Mátyás), MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella)