Konrád, Tivadar

Gadó Gábor és a Trio Lignum a Trafóban

2009.04.10. 00:00

Programkereső

Április 15-én este nyolckor a Trafó kortárs zenei sorozatában egy újabb ősbemutatóra kerül sor: Gadó Gábor saját kompozícióit, átiratait és improvizációit a Trio Lignummal közösen adja elő.

Trio Lignum

Gadó Gábor többször kérte már a Trio Lignum tagjait közös munkára, többek között a Byzantinum című lemezen való közreműködésre, koncertekre. A teljes együttessel csak 2008 őszén került sor az együttműködésre, egy még meg nem jelent lemezfelvétel kapcsán, koncerten pedig most lépnek fel először teljes létszámban együtt.

A Trio Lignum Magyarország első számú fafúvós együttese, amely 1997-ben alakult egy alkalminak tervezett, nagysikerű hangverseny következményeképp a szombathelyi Bartók Fesztiválon. A koncert műsorában merész ötlettel szembesítették egymással Ockeghem-Cage, Senleches–Kurtág, Mozart–Berio stb. zenéit. Játszottak szólódarabokat, duókat és kísérletképpen – triókat. A következő koncertműsorok összeállításakor a XII. századtól napjainkig olyan mérhetetlen mennyiségű anyag került a kezükbe, hogy önként adódott egy új műfaj megteremtésének a lehetősége. Az általuk feltárt zenei világhoz modern hangszereik olyan újszerűen és frissen kapcsolódtak, hogy kikerülhetetlenné vált egy új, eddig nem létező hangzáskép kidolgozása.

A két klarinétből és egy fagottból álló trió szokatlan összeállítás, és viszonylag kevés eredeti repertoárt kínál, nagyrészt ebből fakad munkájuk összes jellegzetessége és specialitása. Repertoárjuk legnagyobb részét tagjainak széleskörű zenei érdeklődése alakítja, inspirálja. Egyfelől egyedi módon játszanak középkori vokális zenét, másrészt kortárs zeneszerzőket ösztönöznek új darabok komponálására. Mindezek nyomán a trió repertoárja teljesen egyedülálló: Machaut, Dunstable, Dufay, Ockeghem, W. Byrd művei csakúgy, mint Jeney Zoltán, Sáry László, Kondor Ádám, Csapó Gyula vagy Vidovszky László számukra írt darabjai kínálkozó lehetőségeiket mindkét irányba szinte végtelenítik. Természetesen a barokk-klasszikus-romantikus világ és a XX. századi klasszikusok sem maradnak ki tevékenységükből: Mozart, Beethoven, Haydn, Bach, Brahms, Webern vagy John Cage művei több koncertnyi anyagot kínálnak, eredetiben, vagy többnyire Kondor Ádám átiratában. A trió tagjait a magyar állam külön-külön Liszt Ferenc-díjjal tüntette ki.


Gadó Gábor

Gadó Gábor zenei tanulmányait hegedűn kezdte, majd klasszikus gitárra váltott. A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz tanszakán Babos Gyula növendékeként végzett 1983-ban, ezt követően élvonalbeli magyar jazzmuzsikusok együtteseiben szerepelt. Az első partnerei között volt ifj. Rátonyi Róbert, Snétberger Ferenc, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér és Oláh Kálmán. Később nemzetközi formációkban is egyre gyakrabban tűnt fel, például Gerald Veasley, Randy Roos és George Jinda oldalán. Első zenekarát Joy névvel szervezte meg, és Cross Cultures címmel készített lemezt. Saját nevén 1991-ben jelent meg első albuma, a Special Time, majd Nikola Parovval turnézott Európában. 1995-ben Franciaországba költözött, aztán átmenetileg Londonban is élt. Öt év múltán Párizsban alakult meg a Gadó Gábor Quartet: Matthieu Donarier (tenorszaxofon), Sébastien Boisseau (nagybőgő) és Joe Quitzke (dob) részvételével. Francia társaival a Greetings from the Angel című albumon játszott először, amit a Homeward és a kimagasló sikerű Orthodoxia követett. Zeneszerzője és közreműködője Winand Gábor Corners of my mind című lemezének, amelyet a francia Jazzman magazin a 2002-es év legjobb jazzlemezei közé választott.

2003-ban elnyerte a francia L’Académie du Jazz által az év európai jazzművészének évente odaítélt Bobby Jaspar életműdíjat, mely munkásságának eddigi legrangosabb elismerése.

A francia és nemzetközi fesztiválok, klubok keresett vendége, többek között a következő helyeken lépett már fel: Festival de Châteauroux, Festival de Jazz de Montlouis/Loire, Rencontres Internationales de Jazz de Nevers, Festival Crest Jazz Vocal, Festival de l’Hotel d’Albret (Párizs), Tete Montoliu Jazz Festival (Barcelona), Festival de Jazz de Souillac, Festival de Jazz de Vitrolles, Fete de la musique de Téhéran, Mittel Europa Jazz Festival (Schiltingheim), Paris Jazz Festival.

(2009. április 15. 20:00 Trafó (Budapest) – Gadó Gábor és a Trio Lignum; km.: Gadó Gábor (gitár), Klenyán Csaba (klarinét, basszusklarinét), Rozmán Lajos (klarinét, basszusklarinét), Lakatos György (fagott); Szanday Mátyás (nagybőgő)