Zita, Mariann

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.04.13. 00:00

Programkereső

Nyáron sem maradunk Haydn-koncert nélkül. Ebben az utazásra, kirándulásra, pihenésre csábító évszakban olyan kiváló művészek játékával töltődhetünk fel, mint Nikolaus Harnoncourt vagy a Musiciens du Louvre – Grenoble. Érdemes tehát felpakolni a hátizsákot, és nekivágni a Haydn-év programjainak.

Capella Istropolitana (fotó: Haydn Festspiele)

Burgenland
A Haydn-év alkalmából speciális nyári koncertekkel kedveskedik Burgenland a komolyzene kedvelőinek. 2009. július 4. és augusztus 29. között szombatonként 11 órai kezdettel az Esterházy-kastély Haydn-termében a Cappella Istropolitana előadásaira kerül sor. Ugyanezen a helyszínen adják elő június 13-án, szombaton este Giovanni Antonini vezényletében az Napszakok című szimfóniát.
(További információk: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria
Haydn és Harrach – ennek a két ismert névnek köszönheti történelmi jelentőségét Rohrau, a Bécstől nem messze található község. A Harrach-család kastélya a híres magángyűjteménnyel, Joseph és Johann Michael Haydn zeneszerzők szülőháza, valamint a rohraui plébániatemplom jelentik a 6. Haydn-napok a rohraui kastélyban című rendezvénysorozat helyszíneit 2009. június 26. és 28. között. A nyitókoncertet a bécsi Concilium musicum adja, eredeti hangszereken játszva. A Bálház Clarissa-termében kamarazenei koncertre kerül sor, amelyet felolvasásokkal tarkítanak Joseph Haydn visszaemlékezéseiből és számtalan leveléből idézve.
(További információk: www.schloss-rohrau.at)

Bécs
Bécsben a Haydn-év első felében több mint 45 koncerttel tisztelegnek a mester előtt. Többek között június 6-án és 7-én játsszák a L’isola disabitata (Lakatlan sziget) című darabot Nikolaus Harnoncourt vezényletében a Zeneegyletben (Musikverein). A csúcspontot talán a Musiciens du Louvre – Grenoble vendégjátéka jelenti Marc Minkowksi vezényletével a bécsi Koncertház (Konzerthaus) nagytermében: június 2-án, 3-án, 5-én és 6-án felcsendülnek Haydn londoni szimfóniái.
(További információk: www.vienna.info/haydn-year-2009)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt.
(További információ: www.haydn2009.net)