György

Fiatalság,… komolyság

2009.04.13. 00:00

Programkereső

A Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar több mint egyszerű ifjúsági zenekar: az 1986-ban alapított együttes elsőként tarthatott nyilvános meghallgatásokat az egykori "keleti tömb" országaiból érkező fiataloknak, megteremtve ezzel a lehetőséget arra, hogy a nyugati és a szocialista országok fiataljai együtt zenélhessenek.

Ingo Metzmacher (fotó: Mathias Bothor)

A zenekart ma már Európa vezető együttesei között tartják számon, immár nem csak az öreg kontinens, hanem távoli országok hangversenytermeiben is szívesen látott vendég. 2009. április 18-án egy Mahler-művel, a III. (d-moll) szimfóniával érkezik a Müpába az együttes, az elsősorban a 20. századi és a kortárs repertoár elkötelezett tolmácsolójaként ismertté lett, de ma már késő romantikus alkotásokat is gyakran dirigáló karmester, Ingo Metzmacher vezényletével. Zarathustra szavait pedig a neves brit opera- és koncerténekesnő, Jane Irwin tolmácsolja.

(2009. április 18. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar koncertje - Mahler: III., d-moll szimfónia, km.: Jane Irwin (ének), a Nemzeti Énekkar Női Kara (karig.: Antal Mátyás), MR Gyermekkar (karig.: Thész Gabriella), vez.: Ingo Metzmacher)