Ervin

Határ a csillagos ég

2009.04.16. 00:00

Programkereső

Nemzetközi és hazai sikerek szegélyezik a Budapesti Fesztiválzenekar idei szezonját. A közelmúltban a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé választott együttes szerdán mutatta be 2009/2010-es évadtervét.
cc892d71-5a1f-4b17-bc47-eaddd0aaebb4

Fischer Iván zeneigazgató külföldi elfoglaltsága miatt videoüzenetben tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy a zenekar csúcsformában van, így nem véletlen, hogy a külföldi sajtó is egyre több figyelmet szentel az együttesnek. Nézőik száma évről-évre nő, továbbá egyre többféle társadalmi réteg képviselteti magát a koncertjeiken. Nekik kíván tehát változatos és színvonalas zenei élményt nyújtani a Fesztiválzenekar. "A jövő évad programjainak középpontjában Ludwig van Beethoven művészete áll, így a maratonon és a Tavaszi Fesztiválon is a német zeneszerző műveit hallhatják az érdeklődők" – mondta.

Marschall Miklós kuratóriumi elnök a Fesztiválzenekar új kampányának négy arcát mutatta be és megerősítve Fischer Iván mondatait, elmondta, hogy fantasztikus szezont zárnak, egy-egy koncertet háromszor ismételnek, mindet teltházzal, továbbá a külföldi turnékon is nagy sikereket érnek el. "Úgy tűnik, hogy a 25 év munkája beérett" – fogalmazott.

Körner Tamás ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy ez a sikersorozat valóban egyedülálló, de most a közönség kezében van a döntés, hogy ez a széria folytatódik-e az új évadban is? Mindenesetre a zenekar továbbra is a lehető legmagasabb színvonalon igyekszik folytatni munkáját. Ismertetvén a 2009/2010-es évad programját elmondta, hogy a magot továbbra is a nagyzenekari koncertek alkotják, amelyek a Zeneakadémia bezárása miatt a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremében lesznek megtartva. "A koncertek száma a válság ellenére nem csökken majd, és továbbra is a nemzetközi zenei élet kiválóságait hívjuk vendégül" – emelte ki az igazgató.

Itt lesz többek között Christian Tetzlaff, aki Joachim József legendás hegedűvirtuóz és zeneszerző hegedűversenyét fogja bemutatni. A Mahler-ünnep jövőre ötödik alkalommal kerül megrendezésre, és a hagyományokat bővítve idén nem magyar, hanem egy külföldi zeneszerzőtől rendelnek darabot, mégpedig Giovanni Sollimától. Elhangzik továbbá Hans Krása Brundibár című egyfelvonásos gyerekoperája is, amit 55 alkalommal mutattak be Teresienstadtban. Folytatódik a Haydn–Mozart Plusz sorozat, és a házi versenyek is, amelyek győzteseit az Olasz Intézetben hallhatjuk majd.

A külföldi turnék során jövőre a New York-i Lincoln Centerben lép fel a zenekar egy különleges, négy koncertből álló sorozat keretében, amely a Beethoven akkor és most címet viseli. Két koncerten korhű hangszereken adják elő Beethoven korai szimfóniáit, a másik két hangverseny alkalmával pedig a késői remekek szólalnak meg a Fesztiválzenekar előadásában. Mind a négy alkalommal Fischer Iván vezényel majd.

Visszatérve Magyarországra, a Budapesti Fesztiválzenekar több mint 4000 bérletet ad ki, 17-éig a támogatói klub tagjainak elővásárlási joguk van, és 20-ától nyitva állnak a kapuk a nagyközönség számára is. Mihamarabb célszerű felkeresni a bérletpénztárakat (a bérletek egy-két hét alatt elkelnek), mert a Fesztiválzenekar sikertörténetének érdemes részesévé válni!