Konrád

Boldoczki a pekingiekkel a Müpában

2009.04.20. 00:00

Programkereső

A már világszerte ismert és elismert Pekingi Szimfonikus Zenekar április 26-án Budapesten is megmutatja, milyen fantasztikus hangzást képes teremteni a kínai technikai perfekcióval az európai zenei és zenélési hagyományok bázisán nevelkedett muzsikus gárda.

Boldóczki Gábor (fotó: Emmer László)

A tradíciót Muszorgszkij–Ravel Egy kiállítás képei című zenekari műve képviseli programjában. A festményeket láttató erővel megzenésítő kompozíció előtt az örmény Arutjunján legendásan virtuóz, a cadenzájában a moszkvai Bolsoj Színház legendás trombitása, Dokshizer zsenialitása előtt tisztelgő, elegánsan szerkesztett egy tételes Asz-dúr trombitaversenyét játssza a 2008-ban Echo Klassik-díjjal kitüntetett Boldoczki Gábor, akit sokan ma a világ legjobb trombitásának tartanak. Magyarországon először szólal meg Guo Wenjing a helyi hagyományok és a nyugati tradíció találkozásának friss egymásra hatásáról tanúskodó új ütőhangszerekre írt Versenyműve Li Biao boszorkányos szólójával. A karmester Tan Lihua lesz.

(2009. április 26. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Pekingi Szimfonikus Zenekar; km.: Li Biao (ütőhangszerek), Boldoczki Gábor (trombita); vez.: Tan Lihua; Alexander Arutjunjan: Asz-dúr trombitaverseny; Guo Wenjing: Versenymű ütőhangszerekre; Muszorgszkij–Ravel: Egy kiállítás képei)