Konrád

Sikeres évadot zárt a Zeneakadémia

2009.04.20. 00:00

Programkereső

Hétfőn sajtótájékoztatón számolt be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az idei évad eredményeiről és a jövőre vonatkozó tervekről. Az eseményen, amelynek házigazdája Batta András rektor volt, a kiemelt diplomakoncertekről, a jövő tanévben induló posztgraduális karmesterképzésről, a nagysikerű Alma Mater koncertsorozatról valamint a Zeneakadémia épületének 2009 novemberében induló rekonstrukciójáról esett szó.
c1901b05-8cc5-4837-86fb-a72ae66b44e8

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legtehetségesebb végzős növendékei hét diplomakoncerten, áprilistól júniusig bizonyíthatják rátermettségüket a Liszt Ferenc Kamarazenekar, illetve Rolla János hangversenymester, a kamarazene tanszék vezetőjének közreműködésével. A különleges délutánokon többek között Mozart, Haydn, Beethoven, Liszt, Dubois és Csajkovszkij művei csendülnek fel.

Jeney Zoltán zeneszerző, tanszékvezető egyetemi tanár a Peskó Zoltán világhírű karmester irányításával a jövő tanévben induló posztgraduális karmesterképzésről számolt be. Az idén először meghirdetett, nemzetközi színvonalú doktori képzést biztosító programra, amelyet hazánkban kizárólag a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hirdetett meg, május közepéig várják az érdeklődők jelentkezését. A sikeres pályázók doktori képzéséhez a Zeneakadémia professzionális zenekar részvételét biztosítja.

Batta András, az Alma Mater koncertek művészeti vezetője az intézmény nívós, saját szervezésű koncertsorozata kapcsán elmondta, hogy az immár több éves múltra visszatekintő Alma Mater hangversenyek az idei évadban is igen nagy sikert arattak. A mesterek és tanítványok közös hangversenyei nemcsak a komolyzenei oktatásban játszanak fontos szerepet, hanem bemutatják a közönségnek, hogyan is dolgozik együtt növendék és tanár a magyar komolyzenei képzés fellegvárában. A sajtótájékoztatón részt vett Vashegyi György karmester, a Zeneakadémia tanára, aki a 2008-2009-es évadban több koncertet is vezényel. A zeneszerető közönség idén még négy hangversenyt hallgathat meg: a budapesti és a zágrábi zeneakadémisták közös estjét, Lőte Enikő (zongora) és Perényi Eszter (hegedű) jubileumi koncertjét a Kisteremben, az Alma Mater Zenekar Haydn-koncertjét, melyet Vashegyi György vezényel, valamint a Hőna Gusztáv vezette fúvós tanszék évadzáró meglepetéskoncertjét pedig a Nagyteremben.

Lakatos Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rekonstrukciójának projektmenedzsere ismertette az intézmény rekonstrukciójának fejleményeit. A projekt a megvalósítás fázisába lépett, hiszen az intézmény ez év végén egy időre bezárja régi kapuit és ideiglenesen másik épületbe költözik. A Wesselényi utcai új épület kivitelezése a nyáron megkezdődik, melynek befejezése a Zeneakadémia első tanévkezdésének 135. évfordulóján, 2010-ben várható. Időközben gőzerővel folyik a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének rekonstrukciós munkáihoz szükséges tervezés, mely az ún. "kiviteli" tervszakasz célegyenesébe érkezett.