Márk

Tavasz és nyár az Óbudai Társaskörben

2009.04.22. 00:00

Programkereső

Az Óbudai Társaskör április elején sajtótájékoztatón számolt be az elkövetkezendő időszak programjairól. Különleges hangversenyekkel, opera- és irodalmi előadásokkal, költői-esttel, templomi koncertekkel várják a kedves közönséget.

Az Óbudai Társaskör nagyterme

Áprilisban több kiemelkedő előadó többek között az Esterházy Trió koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők 24-én, melyen a két évfordulós mester, Félix Mendelssohn-Bartoldy és Joseph Haydn művei csendülnek fel. Gitármuzsika Óbudán címmel a Katona Duó mutatkozik be 27-én, akik számtalan versenygyőzelemmel büszkélkedhetnek. A Társaskör közönsége Mozart, Bach, Rossini, Dodgson, De Falla, Villa-Lobos műveit hallhatja az ő tolmácsolásukban. Brácsakülönlegességek címmel a brácsairodalom remekeit mutatják be a közreműködő művészek 30-án, akik a Genfi Zeneakadémia professzorának, Prof. Nobuko Imai brácsaművész volt- és jelenlegi növendékei.

Az Operamesék című sorozat idei utolsó Opera(és)irodalom előadásán Csajkovszkij: Pique Dame című operáját és Puskin művét veti egybe Baranyi Ferenc május 11-én. Folytatódik a Hallgató hangversenysorozat is, melynek keretében Bánrévy Antal zongorás kamarazenészei, Rozmán Lajos Nanemo kamaraegyüttese, valamint Botvay Károly vonós kamaracsoportjai állnak színpadra.

Bodrogi Gyula 75 éves, és az ebből az alkalomból megjelent Irka firka című könyv kapcsán beszélget a színésszel Kaposy Miklós, a könyv szerkesztő-riportere május 7-én. Az irodalom kedvelőit más program is várja Óbudán, mégpedig egy Radnóti-est, melyet a költő születésének 100. évfordulója alkalmából rendeznek. Az irodalmi szerkesztő, házigazda Tarján Tamás lesz.

Nyáron sem áll meg az élet Óbudán, hiszen az Óbudai Nyár keretében számos remek programmal várják a kikapcsolódni vágyókat. A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyei a Kiscelli templomban lesznek hallhatóak, meghívott vendégművészek közreműködésével, a Muzsika a kertben című sorozatban a Pestalozzi Trió, a Chameleon Big Band lép fel, továbbá Donizetti: Szerelmi bájital című vígoperáját is meg tekinthetik az érdeklődők. Párizsi mesék címmel sanzon estre invitálják a közönséget, és a sorozat zárásaként a Budapesti Ragtime Band lép színpadra. A Színház a kertben az Óbudai Nyár részeként zajlik majd, ahol D. L. Coburn Kopogós römi című tragikomédiája is színpadra kerül. A darab egy férfi és egy nő találkozásáról szól, különös helyen és különös élethelyzetben.

A Templomi koncertek eseményei már átvezetnek az őszi programokhoz, ahol olyan kiváló fellépő művészek játékában gyönyörködhetünk, mint az Óbudai Kamarakórus, a Banchieri Énekegyüttes vagy az Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar.

A programok között tehát a különleges hangversenyek mellett megtalálhatók a népszerű sorozatok is, hogy mindezek a Társaskör hagyományihoz híven a megszokott színvonalon garantálják a kikapcsolódást.