Csilla, Noémi

Evési rohamai okozták Händel halálát?

2009.04.23. 00:00

Programkereső

Lehetséges, hogy a zeneszerzőt a mérhetetlen étvágya és az ólommérgezés ölte meg – állítja David Hunter. Az amerikai zenetörténész legújabb kutatási eredményeit a George Friedrich Händel halálának 250. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a londoni Händel Múzeumban.

Georg Friedrich Handel

Egy új kiállítás megnyitásával emlékezik meg a londoni Händel Múzeum a barokk zeneszerző halálának 250. évfordulójára. David Hunter, Händel életének a kutatója e kiállítás katalógusában arról számol be, hogy Händel az utolsó húsz évében elhízott, és nem tudta kontrollálni étvágyát, a mértéktelen étel- és italfogyasztás miatt pedig megromlott az egészségi állapota. A gasztronómiai élvezetek által nagy mennyiségű ólom került a zeneszerző szervezetébe, és ólommérgezést kapott. "Korábban csak nagy étvágynak tartották azt, amit ma evési rohamnak nevezünk" – állítja Hunter, az austini Texas Egyetem zenetudósa.

Több életrajzíró említést tesz arról, hogy Händel hihetetlen mennyiségű táplálékot fogyasztott el. Az elhízottsága különösen szembetűnő volt, mert a 18. századi zeneszerzőkre nem jellemző a túlsúlyosság. Az asztalon mindig kéznél lévő bor igazi veszélyforrásnak számított, hiszen a borászok akkoriban gyakran ólmot adtak az italhoz, a hosszútávú minőségi állag megóvása érdekében. Händel az ólommérgezés tipikus tüneteit mutatta: ingadozó hangulat, hasgörcs, fájdalom, bénulás és végül vakság. 1737-től, az első lebénulásától kezdve rendszeresen járt Aachen gyógyfürdőibe, ahol hónapokon át pihent, nem ivott alkoholt, és tartózkodott a nehéz ételektől. A kíméletes életmódnak köszönhetően rohamosan javult az állapota, az ólom kiürült szervezetéből, és a mérgezés tünetei elmúltak.

Hunter szerint a bénulás-felépülés folyamata mélyen hatott Händel zeneszerzői munkásságára. "Nagyrészt lebénulásának és az azt követő felépülésének köszönhető, hogy oratóriumokat kezdett írni operák helyett" – fogalmazott. Händel valóban az angol udvar számára írt operáktól az elmélkedőbb oratóriumok felé fordult, és 1741-ben megírta a leghíresebbet, a Messiást.

A 18. században nemigen értettek az ólommérgezés gyógyításához. A bor volt a legszennyezettebb termék, de az élelmiszerek és a víz is fertőzött volt. Händel a betegségei ellenére magas kort ért meg, 74 évesen hunyt el, 1723-tól haláláig, Londonban élt.

A Händel Múzeum a zeneszerző utolsó otthonából lett kialakítva, 2001-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára is.