Emma

Zenével a válság ellen

2009.04.23. 00:00

Programkereső

"A válság nem áll meg Hegyeshalomnál" – fogalmazott Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy változatlan színvonalú koncertekkel e nehéz időkben is lelki menedéket, feltöltődést kívánnak nyújtani a közönségnek.

Kocsis Zoltán

Jövő héten kedden, április 28-án dől el, hogy kell-e számolnia a zenekarnak a 15%-os költségvetési csökkenéssel, amit a hazai professzionális, állami támogatású zenei együttesek közül egyedüliként kellene elszenvednie a Nemzeti Filharmonikusoknak. Nem kizárt a 25-30%-os bérmegvonás és a koncertek számának apadása sem, de ha Hiller István kulturális miniszternek sikerül orvosolnia valamelyest a helyzetet – amelyre a szerdán folytatott tárgyalásokon ígéretet tett –, akkor mindezekre valószínűleg nem lesz szükség. A zenekar vezetői optimisták, és bíznak a helyzet pozitív megoldásában.

Az együttes április 27-én, hétfőn kezdi meg a 2009/2010-es évad bérleteinek nyilvános árusítását, de az NFZ Baráti Körének tagjai már április 21-től vásárolhatnak. Két rendkívül érdekes összeállítású nagyzenekari bérletet hirdetnek. Az egyik, a Hangszer és pálca (Ferencsik-bérlet) jórészt olyan hangversenyekből áll, melyeknek karmestere egyúttal hangszeres szólistaként is pódiumra lép. A másik, az Ének és szimfónia (Klemperer-bérlet) valamennyi koncertjén szerepel énekelt mű vagy szimfónia, vagy akár mindkettő. A sorozat hangversenyeinek többségét Kocsis Zoltán dirigálja. Folytatják az ifjúsági koncertek sorát, folyamatosan veszik fel és adják ki a Bartók Új Sorozat lemezeit, a vidéki fellépések is megmaradnak (melyeket ’98 óta térítésmentesen bonyolítanak), változatlanul együtt kívánnak működni a Magyar Rádióval, és a következő évadban sem marad el a jótékonysági koncert az UNICEF javára.


A Nemzeti Filharmonikusok és Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán főzeneigazgató a programok közül Schönberg: Mózes és Áron című operájának koncertszerű előadását emelte ki, "amely olyan fokú technikai nehézségeket állít az előadók elé, ami páratlan erőfeszítést igényel. Ilyen kaliberű művet Magyarországon még nem mutattak be" – fogalmazott. A másik jelentős koncerten, amely kiemelkedik a programok sorából, egy méltatlanul mellőzött szlovák zeneszerző, Eugen Suchoň Fantáziája hangzik el Thomas Christian hegedűművész tolmácsolásában. Az évad külföldi fellépő között Gidon Kremer, Thomas Zehetmair, Heinrich Schiff, Jörg Widmann, Szergej Nakarjakov és a Tonkünstler Zenekar is megtalálható, továbbá a napokban adták ki a BÚS 11. lemezét, ősszel tervezik felvenni a Kékszakállút és közben elkészült hét Rahmanyinov-dal újrahangszerelése is. "Tulajdonképpen ugyanazt csináljuk, mint eddig, csak egyre jobban" – mondta Kocsis Zoltán.

Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója a következő évadból a 2010. május 16-i koncertjüket emelte ki, ahol egy ciklus kezdő és végpontja jelenik meg Schönberg Előjáték a Genezishez és Stravinsky Bábel című művén keresztül. E két alkotás 1944-ben, egy zenekiadói igény miatt született, miszerint Amerikában élő zeneszerzőket kértek fel arra, hogy komponáljanak a Teremtés könyve kapcsán. (E felkérést többek között Bartók Béla és Szergej Prokofjev is megkapta, de ők valamilyen ok folytán visszautasították.) "Az énekkar számára a legfontosabb változás a változatlanság: évi 45 koncerten lépünk fel, ezeken a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett az ország összes szimfonikus zenekarának partnerei vagyunk, az igényeknek megfelelően" – emelte ki.

1945 februárjában még dörögtek az ágyúk, amikor a zenekar elődje a lebombázott Magyar Színház romjai között már koncertet adott, és nem volt ez másképp 1956. december 31-én a Zeneakadémián sem, amikor Beethoven Egmont-nyitánya és Eroicája csendült fel a forradalom utáni első budapesti koncerten, Ferencsik János vezényletével. Kovács Géza így zárta a sajtóeseményt: "Ahogy akkor, most is lelki erősödést és feltöltődést kínálunk az embereknek a koncertjeinkkel. A világ minden tájáról rossz hírek érkeznek, de mi Bartókba, Beethovenbe, Haydnba kapaszkodunk. Azt remélem, hogy sokan eljönnek majd a Nemzeti Filharmonikusok koncertjeire, e nehéz időkben is felismerve a zene vigasztaló, jótékony erejét."