Ervin

Bojkott szólózongorára és Amerikára

2009.04.29. 00:00

Programkereső

Krystian Zimerman, a kiváló lengyel zongoraművész sokkolta közönségét, amikor vasárnap a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hallban tartott estjén bejelentette, az ország világméretű katonai szerepvállalása miatt nem lép fel többet az Amerikai Egyesült Államokban.

Krystian Zimerman (fotó: Kasskara/Deutsche Grammophon)

Már épp belekezdett volna szólóestjének zárószámába, Karol Szymanowski Variációk egy lengyel népi témára című művébe, amikor a közönséghez fordult, és zaklatott hangon közölte, hogy nem játszik többet olyan országban, amely az egész földet katonai ellenőrzés alá kívánja vonni. ”El a kezekkel a hazámtól!” – mondta. Szavaival Barack Obama bejelentésére utalt, mely szerint a NATO Cseh- és Lengyelországban rakétavédelmi berendezéseket kíván telepíteni. Lengyel források úgy tartják, a Bush-éra óta halogatott döntés az országot orosz fenyegetésnek teszi ki. A közönség vegyesen fogadta a művész kifakadását, többen hangosan szitkozódtak, mások azonnal távoztak. Zimerman erre megjegyezte: „Egyesek a katona szó hallatán azonnal masírozni kezdenek.” A véleménnyel szimpatizálók lelkes tapssal jutalmazták a zongorista megrázó erejű előadását.

A lengyel zongoraművész 2006 óta többször is felemelte szavát az USA külpolitikája és a guantanamói fogolytábor ellen. Kifakadásait azonban személyes indokok is vezérelhették, ugyanis közvetlenül a szeptember 11-i terrortámadások után, az újonnan bevezetett biztonsági intézkedések miatt lefoglalták és megsemmisítették hangversenyzongoráját, mivel a hangszer lakkja különös szagot árasztott. Az eset után Zimerman évekig csak zongorájának alkatrészeit vitte magával, amiket a Steinway cégtől New Yorkban bérelt hangszerbe építtetett be. Amikor 2006-ban újra saját zongorájával indult amerikai turnéra, a vámhatóságok öt napig visszatartották a hangszert, és ezzel keresztülhúzták programját. Akkor úgy döntött, nem tér vissza az országba mindaddig, amíg George Bush hivatalban van, de úgy tűnik, az új elnökkel sem kegyesebb.