Ervin

Fiatal művészek nemzetközi sikerei

2009.04.30. 00:00

Programkereső

Gorizia városa és a Zene határok nélkül nevű szervezet idén is megrendezte az Alfredo e Vanda Marcosig hegedű- és csellóversenyt. Az európaiak számára hirdetett megmérettetésen a még tanuló fiatal tehetségek vehettek részt. A magyar indulók három kategóriában is a legjobbnak bizonyultak.

Idén is az olasz kisváros, Gorizia adott otthont az európai fiatal tehetségek számára kiírt nemzetközi hegedű- és csellóversenynek. A magyarok nagyon szép sikert könyvelhettek el, ugyanis a nyolc kategóriából (négy hegedű és négy cselló korcsoport) háromban az élen végeztek. Markó Gitta, a Józsefvárosi Zeneiskola tanulója a B. kategória (11-14 év) első helyét (ex-aequo) érte el. Pusker Ágnes a fiatal felnőtt mezőnyben indult (D. kategória 19-24 év), és szintén a legjobbnak járó díjat vehette át. Ágnes a Zeneakadémia tanulója. A csellisták közül Agárdi Eszter (B. kategória 12-14 év), a kecskeméti Kodály Iskola tanulója szintén első díjat kapott. Az első helyezettek a goriziai gálakoncertet követően olaszországi (Villa Codelli - Mossa, La Fenice Színház - Velence) és ausztriai (Universitat Mozarteum - Salzburg) koncertmeghívásoknak tettek eleget.

A versenyen több magyar siker is született: második lett Karasszon Eszter a csellósok (C kategória) között, a B. kategóriában Sándor Zoltán különdíjat nyert, valamint az A. kategóriában Králik Abigél harmadik lett.