Emma

Páratlan lehetőség

2009.04.30. 00:00

Programkereső

Döntőbe jutott Kuna Márton, a Fourtissimo Együttes tagja a 25 év alatti fiatalok számára meghirdetett "ITA Alto" altharsona-versenyén. A helyezéseket eldöntő fordulót júniusban rendezik a dániai Aarhus városában.

Kuna Márton

A Nemzetközi Harsonaszövetség versenyén az előválogatásra Georg Christoph Wagenseil Esz-dúr altharsonaversenyét kellett beküldeniük a jelentkezőknek. A CD-felvételek alapján három fiatalt választott ki a zsűri (Abbie Conant, a trossingeni zeneművészeti főiskola tanára; Mike Hall, az Old Dominion University professzora; valamint Ralph Sauer, a Los Angeles Philharmonic korábbi első harsonása). Matthew Knight, Liza Malamut és Kuna Márton a döntőben Leopold Mozart altharsonára írt versenyművét játsszák majd. A megmérettetésre 2009. június 26-án Aarhus-ban, a Nemzetközi Harsonafesztivál (ITF 2009) keretében kerül sor.

Kuna Márton a 15 évvel ezelőtt alapított, számos versenyen győzedelmeskedő, 2005-ben Prima-díjas Fourtissimo zenekar harsonása. Az együttes "az ország legelismertebb és leghitelesebb instrumentális - crossover előadója"-ként jellemzi magát. Márton 1993-ban és 1997-ben az Országos Mélyrézfúvós verseny első díját nyerte el. A belinkelt videón a klasszikus altharsona-irodalom harmadik legismertebb művéből, Johann Georg Albrechtsberger Concertójából hallhatunk egy részletet Kuna Márton előadásában.