Hella

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.05.04. 00:00

Programkereső

Utazás a Holdra, a múltba, a műfajok között. Kavartettek, oratóriumok, operák, és sokminden más érdekesség is várja a Haydn- és kultúrabarát, utazó kedvű közönséget.

Il Mondo della Luna (fotó: Opera Jennersdorf Festivalsommer)

Burgenland
Dél-Burgenland egyik legszebb helye a Tabor-kastély Neuhaus am Klausenbachban. 2009. augusztus 6–16. között hét előadást rendeznek Haydn Holdbéli világ című operájából. A közel két évszázada divatos műfajban íródott marionettoperát ezúttal szabadtéri performanszként láthatja viszont a közönség. A történet azonban mitsem változott: a részeges csillagász élete vágya, hogy eljusson a holdra. Ezért lánya boldogságát is feláldozná. Megfogadja, hogy csak olyan kérőnek adja a hajadon kezét, aki eljuttatja a holdra. A leány és kedvese leitatja a tudóst, a szobáját holdbéli tájjá alakítja. Amikor az apa magához tér, azt hiszi, a holdon van, és örömében áldását adja a fiatalokra.
(További információk: www.haydn2009.at, www.jopera.at)

Alsó-Ausztria
Haydn halálának 200. évfordulójának alkalmából számos koncernek ad otthont szülővárosa, Rohrau és az ott található Haydn-ház, ahol korai gyermekéveit töltötte a művész. A ház barokk termében Haydn-korabeli bútorzat található, csakúgy, mint egy piano, amelyen hajdan maga Joseph Haydn játszott. Idén Richard Fuller szólaltatja meg a történelmi hangszert, öt koncert során 2009. májustól októberig. Időpontok: május 30., július 25., augusztus 29., szeptember 26. és október 17.
(További információk: www.haydngeburtshaus.at)

Bécs
Joseph Haydn, a vonósnégyes megalkotója összesen 69 ilyen művet komponált. A híres Haydn Quartett a vonósnégyesek mindegyikét előadja a 2009 januárjától decemberéig tartó ciklusban, a Szent Mihály-templom és kolostor színpadán. A kereken 15 koncert sokrétűen világítja meg Haydn társadalmi környezetét és legfontosabb élethelyzeteit. A témák a következők: "Haydn és a nők", "Haydn és Mozart", "Haydn és a sajtó", "Haydn és a drága pénz", "Hogyan kezeli az ember a főnökét?", "A magányból az ünnepelt sztárig", "A vidám Haydn" stb.
(További információk: www.wien.info/hu)

Sopron
A „Teremtés” című oratórium előadására hónapok óta közösen készülnek a soproni kórusok. A zenekaros munkafázis előtti utolsó próbára sok szeretettel hívják a kiváncsiskodó közönséget. 2009. május 17-én délután nemcsak az önálló kórustételeket hallgathatjuk meg, hanem a karnagyok segítségével bepillantást nyerhetünk a "Teremtés" titkaiba. Közreműködők: Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, Kórus Spontánusz. Karnagyok: Makkos Ágnes, Kocsis-Holper Zoltán. Vezényel: Dárdai Árpád.
(További információk: www.prokultura.hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)