Orbán

Orosz műveket vezényel Gergijev a Londoni Szimfonikusok élén

2009.05.04. 00:00

Programkereső

Épphogy lecsúszott a dobogóról a világ legismertebb zenekarai közé tartozó Londoni Szimfonikus Zenekar, amely a negyedik helyet foglalta el a Gramphone című brit zenei szaklap "A világ legjobb zenekarai 2008" listán.

Valerij Gergijev (foto: Mariinsky Theatre)

Május 12-én 20. századi orosz klasszikusok emigrációban született kompozícióit (Prokofjev: Klasszikus szimfóniáját, Stravinsky Szimfónia három tételben című darabját és Rahmanyinov Szimfonikus táncait) játssza a Művészetek Palotájában. A karmester, Valerij Gergijev karrierje operakarmesterként indult, de mára már legalább annyi hangversenyt vezényel, mint operaelőadást. Volt karmestere a Kirov Opera, a Bajor Állami Opera és a San Francisco Opera társulatának is. Nevéhez fűződik a Mariinszkij Színházban a nagy orosz zeneszerzők művei mellett a Parsifal és a teljes Ring-ciklus bemutatása. Prokofjev műveinek egyik legelismertebb tolmácsolója, a komolyzene népszerűsítésének területén folytatott munkásságáért számos díjjal jutalmazták.

(2009. május 12. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Londoni Szimfonikus Zenekar; vez.: Valerij Gergijev; Prokofjev: Klasszikus szimfónia, op. 25; Stravinsky: Szimfónia három tételben; Rahmanyinov: Szimfonikus táncok, op. 45)