Eszter, Eliza

Végéhez közeledik az Ethos et Spiritus sorozat

2009.05.04. 00:00

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok 2009 tavaszára ötödik alkalommal hirdette meg budapesti bérletsorozatát, a PFZ volt egyébként az első vidéki zenekar, amely a fővárosban saját koncertsorozatot indított. A négy koncertből álló budapesti bérlet címe: A tavasz megszentelése. A sorozat negyedik, utolsó koncertjére május 16-án kerül sor a Művészetek Palotájában.

Milan Turkovic

Az est szólistája Milan Turkovic (fagott) lesz, aki osztrák-horvát családból származik. Tagja az Ensemble Wien-Berlinnek, a Concentus Musicus Wien együttesnek és a New York-i Lincoln Center Kamarazenei Társaságnak. A salzburgi Mozarteum zeneművészeti főiskolán oktatott 12 évig, majd 1992-től 2003-ig a bécsi Zeneművészeti Akadémia professzora volt.

Szólistaként a világ legjelentősebb zenei központjaiban lépett fel. Kitűnő együttesekkel koncertezett, ilyen volt például a Bécsi Szimfonikusok, a Bambergi Szimfonikusok, a Müncheni Filharmonikusok, a Stockholmi Filharmonikusok, a Stuttgarti Kamarazenekar, a Prágai Kamarazenekar, a Prágai Rádió Szimfonikus Zenekara, a Chicagói Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Mostly Mozart Festival Orchestra, a Tokiói NHK Szimfonikus Zenekar, a Zágrábi Filharmonikusok. Karmesterként fellép a világ számos zenekarával.

Mindemellett moderátorként tévéműsorokat vezet, igyekszik ezzel is népszerűsíteni a klasszikus zenét. Számos zenei tárgyú publikációja látott napvilágot, esszéi jelentek meg olyan tekintélyes lapokban, mint a Presse és a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Több könyv szerzője, illetve társszerzője.

A koncert másik kiemelkedő fellépője az Amadinda Ütőegyüttes lesz, melynek tagjai: Rácz Zoltán, Váczi Zoltán, Holló Aurél és Bojtos Károly. Az együttes 1984-ben alakult meg, tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezték tanulmányaikat. Az együttes alapítói a megalakuláskor két alapvető célkitűzést állítottak tevékenységük középpontjába: az addig még Magyarországon nem játszott, ám akkorra már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatását, illetve magyar zeneszerzők műveinek hazai és külföldi megismertetését. Az együttes megkülönböztetett fontosságot tulajdonít annak, hogy működése inspirációt nyújtson a magyar és külföldi zeneszerzőknek új darabok megkomponálásához.

Az utóbbi években a korábbiak mellett három új, markáns célkitűzés jelent meg az együttes munkásságában: a tradicionális ütőhangszeres kultúrák kutatása, az együttes tagjainak zeneszerzői tevékenysége, valamint korábbi zenetörténeti korszakok darabjainak ütőhangszeres átiratai. Az Amadinda együttes megalakulása óta aktívan együttműködik olyan világszerte ismert művészekkel mint például Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Schiff András, Ligeti György, Kurtág György, Keller András, John Cage, Bruno Canino, Rosemary Hardy. A velük való együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára az Amadindát az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként tartja számon a világ szakmai közvéleménye.

(2009. május 16. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A tavasz megszentelése − Pannon Filharmonikusok; km.: Milan Turkovic (fagott), Amadinda Ütőegyüttes; vez.: Hamar Zsolt; Szőllősy András: III. concerto; M. Haydn: B-dúr concertino fagottra és zenekarra; Mozart: B-dúr fagottverseny, K 191; Stravinsky: Tavaszi áldozat)